To iPhone 4 αποτελεί ένα επαναστατικό ορόσημο της ιστορίας της Apple. Μάλιστα δεν είναι λίγοι που το χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα.
Τα μεγάλα ορόσημα στην πορεία του iPhone είναι πολλά και διάφορα. Η εισαγωγή του App Store με το iPhone 3G, η κάμερα 3MP με δυνατότητες εγγραφής βίντεο στο iPhone 3GS και η πρώτη οθόνη Retina με το iPhone 4.
Στη συνέχεια, το ντεμπούτο της Siri με το iPhone 4s και η αλλαγή του Lightning port στο iPhone 5. Και ενώ έχουμε ήδη φτάσει στις κορυφαίες συσκευές, όπως το iPhone 6s και το iPhone 7, σπάνια μιλάμε πια για τις πρώτες συσκευές iPhone και θυμόμαστε τις επαναστατικές αλλαγές που έφεραν στον κόσμο των smartphones.
Όταν ο Steve Jobs παρουσίαζε το πρώτο iPhone, στις 9 Ιανουαρίου του 2007, είχε επιλέξει προσεκτικά το τι θα πει: «το iPhone είναι ένα επαναστατικό και μαγικό προϊόν που είναι κυριολεκτικά πέντε χρόνια μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κινητό τηλέφωνο.» Κάθε μοντέλο που ακολούθησε, έδωσε ώθηση στην Apple ώστε να γίνει μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο.
Το iPhone 4, όμως, ήταν πραγματικά ρηξικέλευθο και ο κατάλογος των καινοτομιών είναι μακρύς. Η συσκευή, που παρουσιάστηκε στο WWDC του 2010 από τον Steve Jobs, είχε πάνω από 100 νέα χαρακτηριστικά, καθώς και μια νέα σχεδίαση.
Άλλαξε τα πάντα
Ο Steve Jobs, στην ομιλία του, δεν επικεντρώθηκε και στα 100 νέα χαρακτηριστικά αλλά μόνο στα σημαντικότερα. Ήταν τόσο εντυπωσιακά και πολλά όμως: η οθόνη Retina, ο επεξεργαστής A4, το γυροσκόπιο και μια κάμερα στο μπροστινό μέρος ήταν τεράστιες επαναστατικές κινήσεις για την εποχή.
Ο σχεδιασμός του iPhone 4 ήταν, επίσης εντυπωσιακός και διαφορετικός από ό,τι είχαμε δει: περίβλημα από ανοξείδωτο χάλυβα, μόνο γυαλί στην μπροστινή πλευρά και το, τότε, λεπτότερο smartphone του πλανήτη.
Η οθόνη Retina είχε τέσσερις φορές την πυκνότητα μια τυπικής οθόνης LCD σε 326 pixels ανά ίντσα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Digital Trends, ήταν, τότε, η πυκνότερη οθόνη από οποιοδήποτε άλλο προϊόν στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Η ανάλυση της οθόνης ήταν υψηλότερη από ό,τι μπορούσε να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι.
Η κάμερα στο μπροστινό μέρος έφερε κάτι εντελώς καινούριο: τις βιντεοκλήσεις στο iPhone. Ήταν η χρονιά του FaceTime. Η λειτουργία ήταν αρχικά διαθέσιμη μόνο σε Wi-Fi και αποκλειστικά για το iPhone 4.
Οι χρήστες μπορούσαν να αντιστρέψουν την οθόνη ώστε οι συνομιλητές τους να δουν την εικόνα της πίσω κάμερας ή να κρατήσουν μόνο την μπροστινή κάμερα για όλη τη διάρκεια της συνομιλίας.
Ο Jobs είχε αναφέρει στη παρουσίαση ότι έκανε ήδη διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε το FaceTime να λειτουργεί και μέσω 3G. Μάλιστα, όπως συνήθιζε, προφήτευσε ότι η τεχνολογία πίσω από το FaceTime θα γίνει ένα βιομηχανικό πρότυπο στο μέλλον. Όπερ και εγένετο.
Το επαναστατικό λογισμικό
Με το iPhone 4, η Apple μετονόμασε και ό,τι έως τότε αποκαλούσε “iPhone OS”. Το λογισμικό που ήρθε μαζί με το iPhone 4 ήταν το iOS 4 και αφορούσε, εκτός από το iPhone, και το iPad και το iPod Touch.
Τα πράγματα είχαν αλλάξει ριζικά. Το λειτουργικό σύστημα εισήγαγε μια μεγάλη ποικιλία από νέα χαρακτηριστικά, όπως και μια μορφή επιλεκτικού multitasking με εφαρμογές να τρέχουν στο παρασκήνιο, ένα ενοποιημένο inbox για τα email, φακέλους στην αρχική οθόνη και το Game Center.
Το κορυφαίο χαρακτηριστικό του iOS 4 ήταν, όπως προαναφέραμε, οι βιντεοκλήσεις μέσω FaceTime. Το iOS 4, όμως, έφερε κι άλλη νέα προεγκατεστημένη εφαρμογή, το iMovie, με πολλές και ενδιαφέρουσες δυνατότητες επεξεργασίας των βίντεο.
Αλλά και το iBooks, που γνωρίζαμε μέχρι τότε μόνο στο iPad, απέκτησε την iPhone έκδοσή του, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Η εφαρμογή είχε τη δυνατότητα να συγχρονίσει όλες τις συσκευές έτσι ώστε οι χρήστες να ξεκινούν το διάβασμα ενός βιβλίου στο iPad και να το συνεχίζουν στο iPhone.
Μπορεί κάτι τέτοιο, σήμερα, να μας φαίνεται δεδομένο, αλλά τότε ήταν πραγματική επανάσταση.
Επιπλέον, η Apple ανακοίνωσε ότι επέτρεπε στους προγραμματιστές να τοποθετούν διαφημίσεις στα apps τους ώστε να έχουν έσοδα και από αυτή την πηγή. Το iOS 4 υποστήριζε τη νέα οθόνη Retina, γεγονός που σήμαινε ότι οι εφαρμογές έκαναν το αποκαλούμενο scaling upgrade ώστε να εμφανίζονται σωστά.
Διαβάστε επίσης: «iPhone 8 – Θα κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες;»
Ο νέος σχεδιασμός που εντυπωσίασε τους πάντες
Η ιδέα πίσω από τον νέο σχεδιασμό ήταν να δημιουργηθεί ένα iPhone πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές από τον προκάτοχό του. Το μαύρο γυαλί ήταν χημικά ενισχυμένο ώστε να είναι 20 φορές πιο σκληρό και 30 φορές πιο δυνατό από το πλαστικό. Το iPhone 4 ήταν, επίσης, 34% πιο λεπτό από το iPhone 3GS. Διέθετε και δυο διαφορετικά φυσικά πλήκτρα για την ένταση, κάτι εντελώς νέο σε σχέση με τον προκάτοχό του.
Οι γραμμές της κεραίας ήταν ένα από τα εντονότερα θέματα που είχαν απασχολήσει τις φήμες πριν την κυκλοφορία του iPhone 4. Ο Steve Jobs τις παρουσίασε ως μέρος του συστήματος της κεραίας του τηλεφώνου.
Εξήγησε ότι και η γραμμή από ανοξείδωτο χάλυβα ήταν επίσης ένα δομικό στοιχείο του σχεδιασμού και σημείωσε ότι η κεραία υποστήριζε όλες τις ασύρματες δυνατότητες του iPhone 4: 3G, Wi-Fi, Bluetooth, GPS.
Οι βελτιώσεις στην προβολή της οθόνης ήταν, επίσης, εντυπωσιακές. Η ανάλυση διπλασιάστηκε, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα και διατηρήθηκε η συμβατότητα με τις υπάρχουσες εφαρμογές.
Η κάμερα του iPhone 4 είχε έναν μεγαλύτερο αισθητήρα και μεγαλύτερους φακούς, από ότι είχε το iPhone 3GS, όμως η ανάλυση έμεινε στα 5MP. Αυτό σήμαινε ότι η κάμερα του iPhone 4 είχε μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως και, ως εκ τούτου, είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Το iPhone 4 εισήγαγε, επίσης, την μπροστινή κάμερα στον σχεδιασμό, η οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο από τις εφαρμογές της Apple, όσο και από apps τρίτων κατασκευαστών.
Η πρώτη οθόνη Retina
Ο Steve Jobs, στην παρουσίαση, ισχυρίστηκε ότι η οθόνη έμοιαζε περισσότερο με ένα υψηλής ποιότητας τυπωμένο βιβλίο παρά με μια συνηθισμένη οθόνη smartphone. Επρόκειτο για μια οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 960×640 pixels. Διέθετε multi-touch και μια ανθεκτική, ελαιοφοβική επίστρωση.
Η φωτογραφική μηχανή των 5MP μαζί με τον φωτιζόμενο αισθητήρα στην πίσω πλευρά είχε ένα πολύ καλύτερο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα στις φωτογραφίες. Η κάμερα μπορούσε να καταγράφει βίντεο HD σε ανάλυση 720p και 30 καρέ το δευτερόλεπτο.
Η μπροστινή κάμερα μπορούσε να συλλάβει φωτογραφίες VGA και βίντεο μέχρι 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, το νέο LED flash της συσκευής μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη λήψη των βίντεο και των φωτογραφιών.
Μεγάλη εντύπωση έκανε στο κοινό και ο νέος επεξεργαστής A4 του iPhone 4. Χάρη σε αυτόν, η διάρκεια ομιλίας έφτανε έως και 7 ώρες, η 3G περιήγηση στο διαδίκτυο έως και 6 ώρες ή με Wi-Fi έως και 10 ώρες. Η συσκευή κυκλοφόρησε, επίσης, με αποθηκευτικό χώρο έως και 32GB.
Μεταξύ άλλων, ήταν εξοπλισμένη με επιταχυνσιόμετρο, πυξίδα, αισθητήρα απόστασης, αισθητήρα φωτισμού του περιβάλλοντος, γυροσκόπιο, βύσμα ακουστικών, ενσωματωμένο ηχείο, μικρόφωνο και μια υποδοχή κάρτας micro-SIM.
Στο κουτί του iPhone 4, εκτός από την ίδια τη συσκευή, ο χρήστης έβρισκε τα ακουστικά της Apple, ένα καλώδιο USB για τη θύρα φόρτισης, ένα τροφοδοτικό USB και φυσικά τα έγγραφα με τις οδηγίες χρήσης.
Η υποδοχή που του επεφύλαξε το κοινό
Η συσκευή πρωτο-κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου 2010 και ήταν διαθέσιμη σε 88 χώρες και 185 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας της, και παρόλο που ήταν διαθέσιμη μόνο σε 5 χώρες, πωλήθηκαν 1,7 εκατομμύρια συσκευές.
Παρόλαυτα, το λανσάρισμα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Πριν την επίσημη κυκλοφορία του είχαμε τη μεγαλύτερη διαρροή που έγινε ποτέ: ένας μηχανικός της Apple «ξέχασε» το πρωτότυπο iPhone 4 σε ένα μπαρ στο Redwood City. Η υπόθεση οδήγησε και σε μια μεγάλη αστυνομική έρευνα με επιπτώσεις τόσο για την Apple όσο και για το Gizmodo που διέρρευσε τα στοιχεία.
Προβλήματα είχε και η λευκή έκδοση του iPhone 4. Η ομάδα των μηχανικών της Apple θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο ώστε οι ακτίνες UV να μην προκαλούν το κιτρίνισμα της συσκευής με τη πάροδο του χρόνου αλλά και να αποτρέψει την ασυμβατότητα της αδιαφάνειας του χρώματος με τους αισθητήρες.
Λόγω αυτών των θεμάτων, το λευκό iPhone άργησε να εμφανιστεί στα ράφια. Στην πραγματικότητα, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να περιμένουν μέχρι τις 28 Απριλίου του 2011 για να το γνωρίσουν από κοντά.
Αλλά και η εξωτερική σχεδίαση της κεραίας δημιούργησε πονοκέφαλο στους επιτελείς της Apple. Αν κάποιος τοποθετούσε τα δάκτυλά του σε συγκεκριμένα σημεία, το σήμα χανόταν εντελώς και τα παράπονα ήταν υπερβολικά πολλά για να το αγνοήσουν.
Η Apple αναγκάστηκε να επανασχεδιάσει τις κεραίες στα επόμενα μοντέλα για να εξαφανίσει εντελώς αυτό το πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης: «Η Apple καταγράφει το ιστορικό κλήσεων. Να ανησυχούμε;»
Εσείς είχατε αγοράσει το iPhone 4; Ή μήπως το έχετε ακόμη; Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι σήμερα; Συμφωνείτε ότι έφερε την επανάσταση στα smartphones;
Από mirelen