Η άποψη του ired – Apple, τι απέγινε η καινοτομία;

5887c50578562f62006e9f3608514b23 db9
blog banner ired inner pages

Στον απόηχο της παρουσίασης των νέων(;) MacBook Pro.

Είμαι οπαδός της Apple από τότε που δοκίμασα το πρώτο μου iMac – αγορασμένο από δεύτερο χέρι – ένα πλαστικό άσπρο μοντέλο 21 ιντσών του 2006 με το OS X 10.5 Leopard. Από τότε, κύλησε νερό στο αυλάκι, τα Mac αυξήθηκαν (κάθε είδους και κόστους), το OS X έφτασε αισίως στην έκδοση 10.12 Sierra και εξακολουθώ να είμαι ένας ευτυχής χρήστης Mac που μπορεί να κάνει τις δουλειές που θέλει (και είναι πολλές και βαριές) με τον υπολογιστή του αντί να κάνει format κάθε εξάμηνο για να τον κάνει να δουλέψει.

Επί 20 και πλέον χρόνια ήμουν κάτοχος PC, από την εποχή του DOS 3.3 μέχρι τα Windows 7 και οι εμπειρίες μου δεν ήταν και οι καλύτερες από τον κόσμο της Microsoft – για να το θέσω ευγενικά.

Γι’ αυτό και συνεχώς την «κράζω», επειδή έχω υποφέρει στα χέρια της – και όχι μόνο εγώ – και εκθειάζω πάντα την Apple και τα προϊόντα της. Να ξέρετε ότι για λόγους δουλειάς, πειραματισμών, περιέργειας και ενός ιδιότυπου μαζοχισμού, εξακολουθώ να διατηρώ κάποιο PC με τα Windows 10 (πια).

Οπότε νομίζω πως όσα θα πω παρακάτω, έχω ένα δικαίωμα να τα πω και από εμπειρία, αλλά και ως φαν της μίας εταιρίας και ως παθών στα χέρια της άλλης (που ωστόσο ακόμη συμπαθώ).

Όμως πρέπει να παραδεχόμαστε την αλήθεια, όσο κι αν μας πονάει.

Και η αλήθεια είναι, ότι η Microsoft, αυτή τη στιγμή είναι η εταιρία που καινοτομεί και ρισκάρει και παρουσιάζει αληθινά αριστουργήματα και ΟΧΙ η Apple. Και σε έναν τομέα μάλιστα που ποτέ δεν ήταν ο χώρος της: αυτόν του hardware, δηλαδή των μηχανών κι όχι του λογισμικού.

Μετά την πρόσφατη «μουδιασμένη» παρουσίαση των νέων MacBook Pro σε περιορισμένο χώρο και κοινό – όχι όπως κάνει με τα iPhone – αλλά και την εξίσου πρόσφατη παρουσίαση του εκπληκτικού από κάθε άποψη Surface Studio με το απίστευτο αξεσουάρ Surface Dial, η απογοήτευσή μου με την Apple μεγάλωσε τόσο που θέλω να την εκφράσω.

Και αυτή την απογοήτευση με λόγια και επιχειρήματα θα δείτε παρακάτω.

Δείτε ακόμη: “Hello again” event – Όλα όσα μας παρουσίασε η Apple

Το «νέο» MacBook Pro – ξαναζεσταμένη σούπα

apple inovation 02

Πείτε μου τι καινοτόμο έχει το νέο MacBook Pro που εμένα μου διέφυγε;

Σχεδίαση; Σχεδόν ολόιδια με τα προηγούμενα. Είναι απλά ακόμη πιο λεπτό με σκοπό να αντικαταστήσει τι αλήθεια; Το Air που καταργήθηκε; Τι έχουν πάθει εκεί στην Apple και θέλουν να τα αδυνατίζουν όλα; Η λέξη «Pro» δεν έχει να κάνει με ελαφριά μηχανήματα, αλλά με ζωώδεις επιδόσεις που λειτουργούν εις βάρος της ομορφιάς και της κομψότητας, αλλά φωνάζουν από μακριά «επαγγελματικό» κάτι που το «νέο» MacBook ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Επεξεργαστής; Όχι και ο νεότερος. Η σειρά Skykale της Intel είναι πια ξεπερασμένη από την καινούρια Kabe Lake που «φοράει» το νέο Dell XPS 13. Γιατί η Apple συμβιβάστηκε πάλι με λιγότερα για ένα «Pro» μηχάνημα;
Η μνήμη; Το αστείο των 16 GB RAM τη σήμερον ημέρα ως μέγιστου ποσού και το να ξεκινάει το entry level μοντέλο με τα, αναιμικά για Pro μοντέλο, 8 GB, είναι απλά για γέλια και για κλάματα. Ένα Pro μοντέλο έπρεπε να ξεκινάει από τα 16 και να φτάνει στα 32 GB τουλάχιστον, όπως γίνεται με τα αντίστοιχα μεγάλα iMac των 27 ιντσών. Για Pro δεν μιλάμε;

Η κάρτα γραφικών; Εδώ δεν ξέρεις πραγματικά ποιος δουλεύει ποιον. Η σειρά Radeon Pro 400 της AMD, είναι «Pro» μόνο στο όνομα, καθώς αποδίδει σαν μια κάρτα του 2012. Δεν είναι κακή, απλώς είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τα θηρία της NVIDIA που ΜΠΟΡΟΥΣΕ να έχει χρησιμοποιήσει η Apple στο Pro ανέκδοτο που μας παρουσίασε. Ναι, είμαι θυμωμένος.

Ο (αληθινά εκπληκτικά ταχύς) «σκληρός δίσκος» των αναιμικών 128 GB (entry level πάλι); Αλήθεια Apple; 128 GB σε Pro μηχάνημα; Για να δουλέψω τι; Το Pages και το Keynote; Και μέχρι το 1 ΤΒ μόνο; Σήμερα οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη χώρου αποθήκευσης. Δεν το ξέρεις;

Μόνο το Logic Pro X «κατεβάζει» 32 GB επιπλέον αρχείων – σε όργανα και ήχους – που ΚΑΘΕ επαγγελματίας χρειάζεται. Το δε Final Cut Pro X σε πρότζεκτ 4Κ φτιάχνει αρχεία εκατοντάδων GB στη βιβλιοθήκη του για πλάκα. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα γεμίσουμε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και θα θέλουμε μια τσάντα εξαρτήματα να κουβαλάμε μαζί μας; Αν είναι έτσι, χάθηκε το πλεονέκτημα της μείωσης βάρους-πάχους που προσπάθησες τόσο να μας προσφέρεις.

Αντίστοιχες βλακείες και «τσουρουτιές» έχει κάνει και με το Mac Pro η Apple γι’ αυτό πήγε άπατο σε πωλήσεις.
Η οθόνη; Τίποτε καινούριο ή επαναστατικό κι εδώ. Μια εξαιρετική Retina οθόνη που την έχουμε δει και στα προηγούμενα μοντέλα και που όμως δεν φτάνει σε ανάλυση 4Κ όπως στο αντίπαλο Dell XPS 13 (που άμα τη δεις θα καταλάβεις ότι η Apple «έφαγε ήττα» ΚΑΙ εδώ).

Και η μπαταρία; Εδώ θέλεις να τους πλακώσεις στις κλοτσιές. Η μπαταρία ΜΙΚΡΥΝΕ σε σχέση με τα προηγούμενα Pro μοντέλα. Κι αυτό για να χωρέσει εφόσον έπρεπε να «κομψύνει» κι άλλο το MacBook και να βγει πρώτο στα καλλιστεία υποθέτω. Ένα Pro μηχάνημα – το είπαμε και πιο πάνω – θέλουμε να έχει ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ Apple. Και η μεγάλη μπαταρία είναι κομμάτι αυτών των επιδόσεων. Σημαντικό κομμάτι.

Δείτε ακόμη: Xiaomi Mi Mix – Δείχνει ποιο είναι το επόμενο iPhone (video) http://www.ired.gr/blog/item/4695-did-xiaomi-just-preempt-the-iphone-8.html

Τι έμεινε λοιπόν; Τα μπλιμπλίκια

apple inovation 03

Τα πολλά «awesome» από πλευράς παρουσιαστών στο «Hello again» του MacBook Pro έδειχναν περισσότερο αμηχανία και μια προσπάθεια να πείσουν τους εαυτούς τους κι εμάς ότι μας δείχνουν κάτι καινούριο.

Το καινούριο λοιπόν, είναι η multitouch touchbar και η αφαίρεση των πλήκτρων Fn που αντικατέστησε. Δεν λέω, ωραίο παιχνιδάκι, αλλά ως εκεί. Αν θέλετε να δείτε Pro αξεσουάρ, δείτε το Microsoft Surface Dial που συνοδεύει το νέο Surface Studio και όλα τα Surface μοντέλα της από δω και πέρα.

Αλήθεια Apple πιστεύεις ότι ο επαγγελματίας θα αφήσει ποτέ το πληκτρολόγιο και το ποντίκι που χρησιμοποιεί παραγωγικά για χάρη ενός παιχνιδιού με φωτάκια; Έχετε δει ποτέ επαγγελματία να εργάζεται σε προγράμματα όπως το Corel, το Photoshop ή το Illustrator;

Στο ένα χέρι έχουν το ποντίκι, και με το άλλο καλούν εντολές με συντομεύσεις πληκτρολογίου που πια λειτουργούν μηχανικά λόγω χρήσης. ΚΑΝΕΙΣ τους δεν θα κάτσει να ασχοληθεί με την touchbar.

Είναι όμως αφής θα πει κάποιος. Ναι, μια μικρή λωρίδα αφής, όταν το Surface Studio προσφέρει 28 ολόκληρες ίντσες σε οθόνη αφής που μπορεί να έχει κλήση μέχρι 20 μοίρες για να μπορείς να σχεδιάσεις επάνω της.

Αλήθεια τη θέλεις τη σύγκριση Apple; Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι το Surface Studio ΕΙΝΑΙ Pro και απευθύνεται σε επαγγελματίες. Μια τάξη που σε στήριξε όλα τα χρόνια της ξηρασίας και που εσύ δείχνεις να έχεις ξεχάσει εντελώς μετά τη σχεδίαση του πανέμορφου και άχρηστου βάζου-τασακιού που ονόμασες Mac Pro.

Να πούμε μια πικρή αλήθεια; Το νέο Surface Studio είχε ήδη σχεδιαστεί από την Apple χρόνια πριν. Από το 2010 είχαν κατατεθεί οι πατέντες για ένα μηχάνημα τύπου iMac με οθόνη αφής και όλα αυτά που το Surface Studio μας έδωσε, αλλά η ξεροκεφαλιά και οι εμμονές της Apple – «δεν θα δείτε ποτέ οθόνη αφής σε Mac» – μας αρνούνται πεισματικά.

Αλήθεια γιατί έχει τόσο πρόβλημα με τις οθόνες αφής στο Mac η Apple; Νομίζει ότι έτσι θα προστατέψει τις iOS συσκευές της και ειδικά το μεγάλο iPad Pro που προσπαθεί να μας πλασάρει ως επαγγελματικό εργαλείο;

Μα το iOS από μόνο του δεν είναι λειτουργικό επαγγελματικών επιδόσεων. Και άρα ΟΥΤΕ οι εφαρμογές του είναι. Για να μην πούμε ότι ουσιαστικά δεν είναι ΟΥΤΕ λάπτοπ όσο κι αν επιμένει ο Tim Cook. Δεν μπορείς να κάνεις πραγματικά προχωρημένη δουλειά σε ένα iPad.

Και ακριβώς επειδή σαν συσκευή βρίσκεται στο μεταίχμιο δύο κόσμων (κι αυτό ισχύει για όλα τα iPad) γι’ αυτό και οι πωλήσεις δεν ήταν ποτέ σπουδαίες. Τουλάχιστον όχι σε σύγκριση με τα iPhone ή τα iPod παλιότερα.

Δείτε ακόμη: MacBook Pro 2016: Νέα σχεδίαση με επιπλέον οθόνη αφής OLED και αισθητήρα Touch ID

Τι σου έκανε η SD Card Apple;

apple inovation 04

Αν είναι κάτι που η Apple ΠΑΝΤΑ ξεχώριζε και οι επαγγελματίες την προτιμούσαν, αυτό ήταν ο χώρος της επεξεργασίας φωτογραφίας και βίντεο. Το Photoshop μπορεί να έχει έλθει στα Windows εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αν δεν το έχετε δουλέψει στο Mac, δεν ξέρετε τη διαφορά. Όσο για το Final Cut pro X, αυτό δεν θα το δείτε ποτέ στα Windows, οπότε, ας μην σας κάνω την καρδιά μαύρη.

Και ως γνωστόν, ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ οι κάμερες χρησιμοποιούν πια ως μέσον αποθήκευσης τη γνωστή μας SD Card. Για να μην πούμε τις μυριάδες άλλες χρήσεις της που έχουν κάνει να φτάσει ο αποθηκευτικός της χώρος τα 512 GB και πάει ταχέως να ξεπεράσει και το 1 ΤΒ.

Και η Apple ως τώρα έβαζε SD Card θύρες σε όλα τα Pro μηχανάκια της – και όχι μόνο. Ξαφνικά, και για άγνωστους λόγους, την αφαιρεί από το νέο της MacBook Pro. Το γιατί παραμένει προς εξιχνίαση. Κι όταν βλέπεις να διατηρεί την περίφημη είσοδο 3,5 mm για αναλογικά ακουστικά, που τόσος ντόρος έγινε με την αφαίρεσή της από το νέο iPhone, τότε αρχίζεις να σκέπτεσαι ανάποδα.

Δηλαδή τι το τόσο σπουδαίο έχει τελικά η «άχρηστη» θύρα ακουστικών που τη διατήρησες στο MacBook; Και η άκρως απαραίτητη SD Card τι σου έκανε; Άλλο ένα πλήγμα για τον επαγγελματία στον οποίο «απευθύνεται» το MacBook Pro.
Έχω την εντύπωση πως η Apple τελευταία προσθέτει και αφαιρεί θύρες χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και όπως της καπνίσει. Και θα το αποδείξω παρακάτω.

Δείτε ακόμη: Το «βαρετό» iPhone 7 κι άλλα παραμύθια με δράκους

Apple: η εταιρία με τους αντάπτορες

apple inovation 05

Το νέο MacBook Pro δεν έχει ΚΑΜΙΑ άλλη θύρα εκτός από τέσσερις νέες USB-C. Μέσω αυτών φορτίζεται και μέσω αυτών επικοινωνεί με τον «έξω κόσμο». Όμως ο έξω κόσμος δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ όσο τον θέλει η Apple.

Κατ’ αρχήν: η κατάργηση του γνωστού MagSafe για τη φόρτωση είναι λάθος: αν σκόνταφτες ποτέ στο καλώδιο του MagSafe, αυτό απλά αποσπώνταν κι έτσι το MacBook δεν κινδύνευε να έλθει κάτω. Αν σκοντάψεις στο USB-C καλώδιο που «κουμπώνει» μέσα στη θύρα, το πιθανότερο είναι να πάρεις μαζί και το (πανάλαφρο) MacBook με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Κατά δεύτερον: αν έχεις ένα ολοκαίνουριο iPhone 7, ΔΕΝ μπορείς να το συνδέσεις στο νέο σου MacBook χωρίς κάποιον αντάπτορα μετατροπής της απλής USB σε USB-C. Τεράστια επιτυχία. Δεν μας έφταναν οι υπόλοιποι αντάπτορες για το iPhone, θα προστεθεί ακόμη ένας αν κάνει κανείς το λάθος και αγοράσει MacBook Pro.

Κατά τρίτον: δεν υπάρχει πια θύρα LAN (ενσύρματου δικτύου). Αλλά ξέχασα: υπάρχουν αντάπτορες LAN-USB, όμως δεν είναι USB-C. Άρα θα βάλουμε άλλον ένα αντάπτορα USB-C-USB και είμαστε ΟΚ αν χρειαστούμε για κάποιο λόγο ενσύρματο δίκτυο.

Νομίζω καταντάει κακόγουστο αστείο.
Κατά τέταρτον: το USB-C είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ διαδεδομένο γενικώς, καθώς η πλειονότητα των συσκευών έχει θύρες USB-2 ή 3. Άρα άλλοι αντάπτορες για όλες τις συσκευές μας με USB θύρες. Σίγουρα θα βγουν νέες (και πανάκριβες) συσκευές με θύρες USB-C, αλλά ως τότε τι κάνουμε; Και αυτά που έχουμε τα πετάμε, απλά για το καπρίτσιο της Apple;

Μπορεί η κατάσταση να καλυτέρεψε μετά το ανοσιούργημα που έκανε με το MacBook με τη μία και μοναδική USB-C θύρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα την πεις καλή.

Δείτε ακόμη: iPhone 7 – Αυτός είναι ο αντάπτορας ακουστικών που έπρεπε να έχει συμπεριλάβει η Apple

Από πότε το εξαιρετικό hardware δεν φτάνει;

Όπως είπα και σε άλλο άρθρο μου για το «βαρετό» iPhone 7, η καινοτομία δεν είναι κατ’ ανάγκην στη σχεδίαση μόνο. Το iPhone 7 έχει hardware που κάνει όλα τα άλλα smartphones να πρασινίζουν από ζήλια και η ταχύτητά του κάνει σκόνη τους αντιπάλους του.

Το MacBook Pro, – όπως και το νέο Mac Pro πριν από αυτό – ΔΕΝ έχει εξαιρετικό hardware. Η Apple έμεινε στη σχεδίαση όπως ακριβώς έκαναν οι αντίπαλοί της στα smartphones και ξέχασε αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει πάντα: το εξαιρετικό hardware που παντρεύεται με ένα ακόμη πιο εξαιρετικό λειτουργικό και δίνει αποτελέσματα που απλά δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα μηχανήματα και λειτουργικά.

Στο χώρο των προσωπικών επαγγελματικών υπολογιστών, αυτό δεν ισχύει όμως πια και – αν δεν ήταν το OS X και οι εφαρμογές του – οι επαγγελματίες θα είχαν σύσσωμοι και από καιρό στραφεί σε άλλες λύσεις. Για να μην πω ότι ήδη το κάνουν.

Η Apple έχει χάσει το δρόμο της. Αυτό φαίνεται. Δεν τολμάει πια. Μένει στη σιγουριά του γνωστού. Στην πεπατημένη. Όμως τέτοια λάθη τα πληρώνει κανείς ακριβά. Δεν λέω πως θα κλείσει, αλλά πολλές εταιρίες έκλεισαν γιατί δεν έδωσαν σημασία ότι «The times, they are changing» που λέει και το γνωστό άσμα.

Κι αν θέλετε να ελέγξετε του λόγου το αληθές, δείτε που βρίσκονται σήμερα εταιρίες σαν την κάποτε κραταιά ΙΒΜ – τη δημιουργό – του PC ή τι πάθανε εταιρίες σαν τη μεγάλη AMIGA ή την ATARI ή τη Nokia στα κινητά, τη Sony (που ζει αποκλειστικά από το Playstation) ή τη Sharp (που δε ζει σχεδόν καθόλου). Είναι εύκολο να χάσεις «τ’ αυγά και τα καλάθια» σε αυτόν τον κόσμο της τεχνολογίας με τους τρελούς ρυθμούς του.

Η αλαζονεία της Apple κόντεψε μια φορά να της στοιχίσει το κλείσιμο με την επέλαση των PC/Windows και την απόλυση του Steve Jobs. Ο Jobs επέστρεψε και την έσωσε. Ας ελπίσουμε να μην ξαναδούμε το σενάριο.

Και φοβάμαι ότι η ατολμία και η έλλειψη οράματος από μεριάς Tim Cook θα στοιχίσει ακριβά στην Apple.

Δείτε ακόμη: Mac υπολογιστές – Έως και 3 φορές οικονομικότεροι από τα PC με Windows

Tim Cook – Steve Balmer – βίοι παράλληλοι;

apple inovation 06

Είναι όλο και περισσότεροι οι αρθρογράφοι που παρομοιάζουν τον Tim Cook με το προηγούμενο αφεντικό της Microsoft, τον Steve Balmer που διαδέχτηκε κι αυτός έναν οραματιστή, τον Bill Gates.

Ο Balmer έκανε τραγικά λάθη στρατηγικής που μακροχρόνια θα στοίχιζαν στη Microsoft ακόμη και το κλείσιμο αν δεν έπαιρνε σύνταξη και δεν τον αντικαθιστούσε ο πολύ πιο ικανός για το τιμόνι της εταιρίας Satya Nadella.

Ο Balmer ήταν καλός για … λογιστής. Επί προεδρίας του η Microsoft παρουσίασε κέρδη, αλλά παρόλα αυτά δεν είχε μέλλον. Τα καντήλια που εκτοξεύονταν από διάφορες μεριές για τα «άκρως επιτυχημένα» Windows 8 – σπουδαιότερο προϊόν της Microsoft – τα έλεγαν όλα.

Παρόμοια κι ο Tim Cook έχει φέρει τεράστια κέρδη στην Apple. Αλλά η στρατηγική του θυμίζει περισσότερο αυτήν του Balmer. Είναι άτολμη και στηρίζεται στις σταθερές επιτυχίες που έχτισαν τα όνειρα του Jobs. Όμως από καινοτομία … Η επιτυχία του Apple Watch Series 2 και του iPad Pro με το μολύβι, τα λέει όλα.

Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλάβουν και θα βάλουν μυαλό πριν να είναι πολύ αργά. Αλλιώς, ένα iPhone μόνο, δεν μπορεί να σώσει την Apple από τη συρρίκνωση.

Δείτε ακόμη: Πόσο άλλαξε η Apple, 5 χρόνια μετά τον Steve Jobs;

από Elichord

RELATED PROJECTS