Pixel phone – Και πώς η Google τα έκανε θάλασσα με τις εφαρμογές μηνυμάτων

97156b6b58c7930493e1c5845c7ada38 dd9
blog banner ired inner pages

Το νέο κινητό της Google – Pixel – είναι απόδειξη ότι η καλή εταιρία τα έχει λίγο χαμένα με την επικοινωνία.

Έχουμε που παρακολουθούμε τη στρατηγική της Google για τα μηνύματα – με τέσσερις διαφορετικές εφαρμογές – εδώ και μήνες. Έχουμε και λέμε λοιπόν, το Allo και το Duo, οι εφαρμογές για κινητά που καλύπτουν τα μηνύματα και βίντεο-μηνύματα για τον πολύ κόσμο, το Messenger για όλες τις ανάγκες γραπτών μηνυμάτων και το Hangouts για όλες τις εταιρικές ανάγκες συνδιασκέψεων με φωνή-βίντεο. Και το νέο τηλέφωνο της εταιρίας, Pixel, δείχνει όλη αυτή την ανακατωσούρα σε όλο της μεγαλείο.

Όταν ανοίγεις για πρώτη φορά το νέο σου Pixel, ένα από τα βήματα ρύθμισης έχει να κάνει με το ποιες εφαρμογές της Google θέλεις να εγκαταστήσεις. Η εφαρμογή Google είναι υποχρεωτική, αλλά μπορείς να επιλέξεις μεταξύ Allo, Docs, Duo, Keep, και του Daydream Keyboard, ως προς το ποιες θέλεις και ποιες όχι.

Αν λοιπόν αποφασίσεις ότι θέλεις και το Allo και το Duo, η οθόνη των εφαρμογών σου είναι όπως στην παρακάτω εικόνα περίπου.

pixel phone 02

Αν όμως ο πάροχός σου έχει προσθέσει και τα δικά του (αν το τηλέφωνο το πήρες με προσφορά από κάποιον πάροχο και άρα είναι κλειδωμένο) τότε μπορεί να έχει επιπλέον εφαρμογές και να μοιάζει κάπως έτσι (παρακάτω είναι μια εικόνα από τηλέφωνο που παρέχει η αμερικάνικη Verizon).

pixel phone 03

Και όπως καταλαβαίνετε, η ανάμειξη του παρόχου και η προσθήκη της δικιάς του σαβούρας μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Πέρα λοιπόν από την επιπλέον σαβούρα του όποιου παρόχου, έχουμε βασικά τρεις εφαρμογές μηνυμάτων της Google: μια που δεν υποστηρίζει βίντεο ή μηνύματα κειμένου, το Allo, μια που δεν στέλνει καθόλου μηνύματα ούτε κάνει ομαδικές κλήσεις, το Duo, και μια που στέλνει μόνο μηνύματα κειμένου το Messenger (μην το μπερδεύετε με το Facebook Messenger).

Χρησιμοποιείτε λοιπόν το Duo για να μιλήσετε με αυτούς που το έχουν, το Allo για να μιλήσετε με τον … κανένα και το Messenger για μηνύματα κειμένου.

Και όλα αυτά επιπλέον των Facebook Messenger, Skype και ίσως WhatsApp που μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη.

Να τι γίνεται στο τέλος. Συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το Facebook Messenger – γιατί αυτόν ξέρετε, αυτόν εμπιστεύεστε, που λέμε – μεταφέρεστε στο Skype για βίντεο-κλήσεις και ίσως να χρησιμοποιείτε και το WhatsApp που και που, αν είστε ήδη χρήστης του.

Συνήθως τα δύο πρώτα σας υπέρ-καλύπτουν με το Facebook Messenger να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη χρήση που κάνετε. Για ποιο λόγο θα πηγαίνατε στο Messenger της Google για να κάνετε ό,τι κι ο Facebook Messenger που ήδη χρησιμοποιείτε; Και παρόμοια σκέφτεστε και για τα Allo και Duo, όχι γιατί είναι κακές εφαρμογές, αλλά γιατί δεν προσφέρουν κάτι που να είναι αρκετά σπουδαίο ή επαναστατικό ώστε να κάνετε τη μετάβαση σε αυτές από κάτι που είναι ήδη γνώριμο και σας καλύπτει.

Δείτε ακόμη: Google Pixel – Αποτελεί απειλή για το iPhone η νέα συσκευή; http://www.ired.gr/blog/item/4612-google-s-pixel-is-a-superphone-built-to-take-on-iphone-7.html
Και να ήταν μόνο αυτό … Για λόγους άγνωστους σε μας, το Hangouts, μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται κατά κόρον για συνδιασκέψεις σε εταιρικά περιβάλλοντα, είναι εξ’ ορισμού απενεργοποιημένο στο Pixel. Γι’ αυτό δεν το βλέπετε στις παραπάνω εικόνες.

Έτσι, την πρώτη φορά που θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το Hangouts (και θα θελήσετε κάποια στιγμή) να τι θα συμβεί:

pixel phone 04

Αντί να μπείτε στο γνωστό περιβάλλον της εφαρμογής, θα εμφανιστεί το Google Play Store για να την κατεβάσετε γιατί δεν είναι ενεργή. Θα πρέπει να πατήσετε το πράσινο πλήκτρο ενεργοποίησης (Enable) το οποίο με τη σειρά του μετατρέπεται σε «Άνοιγμα» (Open) και το οποίο και πάλι πρέπει να πατήσετε για να εκκινήσει επιτέλους η εφαρμογή.

Θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε το Google λογαριασμό σας και μετά, αντί να ανοίξει θα αρχίσει να κάνει ρυθμίσεις. Κι έτσι το κλείνετε και το ανοίγετε πάλι, επιλέγετε ξανά το Google λογαριασμό σας και τότε πια θα ανοίξει για να κάνετε την κλήση-διάσκεψη που θέλετε. Έλεος!

Είναι κατανοητό ότι η Google θέλει να «σπρώξει» το Duo για τον πολύ κόσμο και να περιορίσει το Hangouts σε καθαρά εταιρική χρήση. Σαν αποτέλεσμα το Hangouts έγινε προαιρετικό στις Android συσκευές και το Duo προσπαθεί να πάρει τη θέση του. Όμως η Google δεν κοιμόταν σίγουρα την τελευταία δεκαετία που το iOS και το Android έγιναν τα στάνταρ των smartphone.

Ο κόσμος χρησιμοποιεί το καταναλωτικό προϊόν που λέγεται «κινητό» για «εταιρικούς» σκοπούς επίσης, κι όχι μόνο για προσωπική χρήση.

Με άλλα λόγια, δεν σκοτώνεις μια εφαρμογή που σε έχει καθιερώσει όταν μάλιστα δεν προσφέρεις μια άλλη που μπορεί να την υποκαταστήσει, «κομπρέντε»; Γιατί να το κάνεις, εκτός κι αν θες να «πυροβολήσεις τα πόδια σου»;
Όσον αφορά τις άλλες τρεις εφαρμογές, κι αυτές είναι τεχνητά κουτσουρεμένες.

Και πάλι είναι κατανοητό ότι η Google θέλει να δημιουργήσει εκ νέου εφαρμογές που προσφέρουν χαρακτηριστικά που οι άλλες δεν προσφέρουν. Αλλά είναι λίγο αργά για να ξανά-ανακαλύψεις τον τροχό και όταν αυτές οι εφαρμογές δεν τα πάνε καλά με τις βασικές ανάγκες επικοινωνίας του χρήστη, όπως το να καλεί, να στέλνει μηνύματα και να κάνει βίντεο-κλήσεις σε μία εφαρμογή, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εκ προοιμίου αποτυχημένο.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η Google για να συμμαζέψει το χάλι αυτό, είναι να συνενώσει τα Duo και Messenger με το Allo. Έτσι, θα έχει μια και μοναδική εφαρμογή που θα κάνει τα πάντα και θα επικοινωνεί και με χρήστες που δεν την έχουν. Αν πάλι την έχουν θα έχουν κι εκείνοι όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι δυνατή τουλάχιστον η επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα, αν και οι δύο πλευρές δεν έχουν τις εφαρμογές.

Ο τρόπος που τώρα λειτουργεί το πράγμα είναι παράλογος. Και όλοι οι νέοι χρήστες που μπορεί να βοηθούσαν να απογειωθεί η νέα πλατφόρμα επικοινωνίας της Google, θα καταλήξουν να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο εκτός από τις τέσσερις αυτές εφαρμογές Google.

Δείτε ακόμη: Το πρώτο smartphone που ενσωματώνει την Augmented Reality του Google Tango

από Elichord

RELATED PROJECTS