Παρακολούθηση κινητού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

324071832d292b637d0a6b4c641067ac 232
blog banner ired inner pages

Είναι εφικτή η παρακολούθηση κινητού; Κι αν ναι, με ποιους τρόπους και πόσο κινδυνεύω;

Τα σημερινά smartphones, εκτός των πολυάριθμων υπηρεσιών που παρέχουν στους χρήστες τους κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο εύκολη και πιο ευχάριστη, μπορούν να πετύχουν με σχετικά εύκολες διαδικασίες και την παρακολούθηση κάποιου και συγκεκριμένα του ίδιου τους του χρήστη. Αυτό σαφώς, γίνεται ακόμη πιο έντονο στα κινητά τελευταίας γενιάς στα οποία το διαδίκτυο – και οι διάφορες εφαρμογές του – είναι παρόντα προσφέροντας ευκαιρίες, τόσο σε μας όσο και σε κάποιον που το θέλει, να μας παρακολουθήσει.

Από τη στιγμή που λογισμικό και προηγμένη τεχνολογία χρησιμοποιούνται σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρει η χρήση τους. Μάλιστα, η οποιαδήποτε χρήση των παραπάνω δεν προϋποθέτει ειδική ή ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία καθώς, ακόμη και ένα μικρό παιδί είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους. Ειδικά προγράμματα μπορούν να μετατρέψουν ένα κινητό σε κοριό και την παρακολούθηση κινητού να φαίνεται παιχνίδι.

mobile monitoring 00

Τέτοιου είδους εφαρμογές παρακολούθησης κινητού μπορεί κανείς να βρει με αρκετά εύκολο και γρήγορο τρόπο τόσο στη συμβατική αγορά όσο και – κυρίως – μέσω διαδικτύου. Πρέπει να τονιστεί, βέβαια, πως η παρακολούθηση κινητού αφορά όλες τις συσκευές smartphone είτε παλαιότερης τεχνολογίας είτε σύγχρονης. Για όλους τους τύπους κινητών υπάρχουν και οι κατάλληλες εφαρμογές (apps) και μάλιστα στα πολυσύνθετα smartphones (είτε iOS, είτε Android), η παρακολούθηση κινητού είναι πιο εύκολη υπόθεση, χάρις στην ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα περισσότερα apps για παρακολούθηση κινητού διανέμονται δωρεάν ή ζητούν μια συμβολική τιμή αγοράς, καθιστά την παρακολούθηση ακόμη πιο εύκολη διαδικασία.

Πολλά είναι τα προγράμματα και οι εφαρμογές που προσφέρονται για την παρακολούθηση κινητού. Μπορεί κανείς να τα βρει παντού και να τα προμηθευτεί πολύ εύκολα. Η ευφυΐα τους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και την πληθώρα δεδομένων που μπορούν να υποκλέψουν. Γενικά, λειτουργούν ως μία υπηρεσία, που είναι σε θέση να καταγράψει οποιαδήποτε κίνηση του κινητού μας και επομένως και δική μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να διαθέσουν στον κακόβουλο υποκλοπέα ακριβή στοιχεία σχετικά με το κινητό μας, όπως για παράδειγμα, ημερομηνία και ώρα σε εξερχόμενα και εισερχόμενα μηνύματα, εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις, ακόμη και πληροφορίες για οποιαδήποτε μετακίνηση του κινητού που είναι στο στόχαστρο.

mobile monitoring 01

Διατίθενται στο διαδίκτυο οι εφαρμογές αυτές για παρακολούθηση κινητού και μπορεί ο καθένας να τις κατεβάσει γρήγορα και δωρεάν. Κάποια από αυτά τα προγράμματα στηρίζονται στην προώθηση των μηνυμάτων, εισερχομένων και εξερχομένων, του κινητού στόχου σε ένα άλλο κινητό ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, που σαφώς ανήκει στον υποκλοπέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να καταγράφουν όχι μόνο τα sms κάποιου, αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις του.

Δείτε ακόμη: Ψεύτικοι πύργοι τηλεφωνίας υποκλέπτουν συνομιλίες

Προσπαθώντας να κάνουμε μία όσο πιο ορθή γίνεται προσέγγιση στο θέμα, πρέπει να θέσουμε κάποια ερωτήματα.

  • Πόσο πρέπει να μας απασχολεί το αν κάποιος συνέχεια μας παρακολουθεί και κατά πόσο αληθεύει κάτι τέτοιο;
  • Για ποιο λόγο μπορεί να γίνεται αυτό; Π.χ. για το εμπόριο προσωπικών δεδομένων; Την υποκλοπή διάφορων κωδικών πρόσβασης;
  • Η παραποίηση, υπερβολή και παραπλάνηση των «δήθεν δημοσιογραφικών ερευνών» που ο μόνος σκοπός που είχαν ήταν ο εντυπωσιασμός και τα νούμερα τηλεθέασης πόσο επικίνδυνη είναι;

mobile monitoring 02

Όπως και να έχει θα προσπαθήσουμε να σας κατατοπίσουμε για το τι πραγματικά (μπορεί να) συμβαίνει….

Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι για το αντικείμενο αυτό οι απόψεις διίστανται και φθάνουν από την πραγματικότητα μέχρι το επίπεδο των θεωριών συνωμοσίας. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή και αυτά που βλέπουμε σε διάφορες ταινίες κατασκοπευτικού περιεχομένου είναι από πολύ δύσκολα, μέχρι αδύνατα και φθάνουν πολλές φορές στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας κάνουμε μια περιληπτική ανάλυση για τα μέτρα (παρακολούθηση) και τα αντίμετρα (αντί-παρακολούθηση) των κινητών τηλεφώνων.

Τρεις είναι οι τρόποι – κατ’ αρχήν – μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το κινητό σας:

  1. Παγίδευση συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό (spy phone application).
  2. Παγίδευση συσκευής με κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (hardware e-circuit).
  3. Υποκλοπή σήματος (Over The Air & Man in the Middle attacks).

Δείτε ακόμη: Έχει δίκιο ο Tim Cook; “Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google”

Παγίδευση συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό:

mobile monitoring 03

Αυτή είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας κάποιος έχει εγκαταστήσει εν αγνοία μας κάποια εφαρμογή η οποία σκοπό έχει την παρακολούθηση κινητού μέσω καταγραφής συνομιλιών και στην συνέχεια την αποστολή τους μαζί με άλλα δεδομένα, όπως SMS, MMS κλπ, σε συγκεκριμένο αριθμό. Στην τελευταία τους εκδοχή μάλιστα, η αποστολή αυτών των δεδομένων μπορεί να γίνεται και σε cloud μέσω Wi-Fi ή δεδομένων δικτύου. Ενδείξεις μιας τέτοιας ενέργειας είναι η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας, η αποστολή MMS ή κλήσεις προς άγνωστους αριθμούς (το βλέπουμε στον αναλυτικό λογαριασμό) και η κακοπροαίρετη δωρεά ενός κινητού τηλεφώνου.

Συμπεράσματα:

Αν κάποιος δεν έχει φυσική πρόσβαση στη συσκευή σας δεν μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης στη συσκευή σας. Αλλά …

Υπάρχει μόνο η περίπτωση να εγκαταστήσει κάποιος τέτοιο λογισμικό μέσω του Bluetooth της συσκευής. Αυτό όμως δεν γίνεται σε iPhone, διότι το iPhone δεν επιτρέπει τη μεταφορά και ανταλλαγή δεδομένων μέσω Bluetooth. Στα υπόλοιπα κινητά, (π.χ. Android) καλό είναι είτε να έχετε απενεργοποιημένο το Bluetooth αν δεν το χρειάζεστε, είτε να έχετε τη συσκευή σας σε κατάσταση «Stealth» – δηλαδή να μην δείχνει την ταυτότητά της ακόμη και αν το Bluetooth είναι ενεργό.

Μπορείτε μόνοι σας να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης κατά λάθος μέσω internet. Προσέχετε ιδιαίτερα από πού κατεβάζετε προγράμματα (ισχύει για συσκευές Android και jailbroken iPhones) και φροντίστε να είστε βέβαιοι για το τι κατεβάζετε κι από πού. Προσέχετε ιδιαίτερα τις διάφορες διαφημίσεις για δήθεν «εργαλεία-προγράμματα» που βοηθάνε σε διάφορες εργασίες για να κρατήσετε «ασφαλή και καθαρή» τη συσκευή σας. Αν δεν είναι από γνωστή πηγή αγνοείστε τα, γιατί είναι ο συνήθης τρόπος μεταμφίεσης των διαφόρων προγραμμάτων τύπου spyware.

Δείτε ακόμη: Χάκερ επιτίθεται στο λάπτοπ δημοσιογράφου εν πτήσει

Παγίδευση συσκευής με κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές:

mobile monitoring 04

Αυτή η μέθοδος παρακολούθησης κινητού γίνεται μέσω τοποθέτησης ηλεκτρονικού κυκλώματος μικρών διαστάσεων μέσα σε μια συσκευή. Οι παλαιού τύπου τέτοιες κατασκευές απαιτούσαν την ύπαρξη δέκτη σε σχετικά κοντινή απόσταση, ενώ οι νέου τύπου κάνουν καταγραφή και έχουν εκτός από πομπό και δέκτη, έτσι ώστε όταν πλησιάσει ο υποκλοπέας να «μαζέψει» όλα τα ηχητικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί. Ενδείξεις μιας τέτοιας ενέργειας είναι η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας και η κακοπροαίρετη δωρεά ενός κινητού τηλεφώνου.

Συμπεράσματα:

Εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι, πέραν του ότι χρειάζεται κάποιος να έχει το κινητό μας στα χέρια του για αρκετή ώρα (ή ώρες), τα περισσότερα μοντέρνα κινητά δεν ανοίγουν εύκολα χωρίς μοντέρνα ειδικά εργαλεία και εξειδικευμένες γνώσεις. Είναι πιο εύκολο κάποιος να βάλει κάποιο «κοριό» στα ρούχα σας ή στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας, παρά στο κινητό σας.

Δείτε ακόμη: Ο Tim Cook αρνείται τις «ανατριχιαστικές» εντολές του FBI

Υποκλοπή Σήματος

mobile monitoring 05

Είναι μια μέθοδος παρακολούθησης κινητού που είναι η πιο σπάνια περίπτωση υποκλοπής και σχεδόν πάντα γίνεται από κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αν λοιπόν δεν είστε “στόχος” κρατικής υπηρεσίας, είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να σας παρακολουθεί κάποιος «Over The Air» και αυτό για μερικούς βασικούς λόγους:

Ο κύριος εξοπλισμός που χρειάζεται κάποιος για τη συγκεκριμένη μέθοδο παρακολούθησης κινητού, δεν πωλείται στην αγορά κι αν βρεθεί προς πώληση, θα είναι κλεμμένος και θα αξίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και πάλι όμως, η λειτουργία του έχει ημερομηνία λήξης μερικών εβδομάδων, γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ξέρει συγκεκριμένους κωδικούς, δηλαδή να έχει πρόσβαση στους κωδικούς της κατασκευάστριας εταιρείας (τις λεγόμενες “κλείδες”), πράγμα πρακτικά αδύνατο.

Οι “φτηνιάρικοι” εξοπλισμοί που υπάρχουν στην αγορά (1.500€ – 10.000€) είναι τρομερά δύσκολοι στη χρήση και συνήθως γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Σας παραθέτουμε τους τρόπους:

  • Ο υποκλοπέας θα πρέπει να είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και εδικά μέσα στην πόλη, σε μερικές δεκάδες μέτρα.
  • Δεν μπορεί να κάνει υποκλοπή σε 3G/4G σήμα και πλέον οι περισσότερες κεραίες σταθμών βάσης είναι 3G τουλάχιστον. Έτσι λοιπόν, αν στο κινητό σας βλέπετε τη σχετική ένδειξη ότι λειτουργεί σε 3G/WCDMA ή 4G, δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε. Ακόμη κι αν ο υποκλοπέας βάλει θόρυβο (jumper) αναγκάζοντας το κινητό να δουλέψει σε 2G/GSM , εκτός του ότι είναι δύσκολο να υπερκαλύψει το κύριο σήμα, θα δείτε την εξής παράξενη συμπεριφορά:
  • Το κινητό μπορεί να κάνει ΜΟΝΟ εξερχόμενες κλήσεις και δεν δέχεται εισερχόμενες (άμεσα ύποπτο) και μάλιστα στην άλλη άκρη της επικοινωνίας δεν θα βγει ο αριθμός σας αλλά θα φαίνεται ως κλήση από “απόρρητο”.

Οι δελεαστικές διαφημίσεις για εντοπισμό κινητού και τα – σε εξευτελιστική τιμή ή ακόμα και δωρεάν – προϊόντα, αποτελούν απλώς και μόνο προσχήματα μιας καλοστημένης και μετρημένης από όλες τις πλευρές απάτης με αποκλειστικό στόχο την οικονομική αλλά και ηθική εξαπάτησή μας και την παρακολούθηση του κινητού μας. Προς αποφυγή λοιπόν μιας πραγματικά επώδυνης περιπέτειας, τόσο για εμάς όσο και για τις οικογένειές μας, αρκεί η αδιαφορία μας σε τέτοιου είδους διαφημίσεις.

Η περιπέτεια ή μάλλον ο «Γολγοθάς» των ανυποψίαστων αγοραστών – θυμάτων ξεκινά τη στιγμή που οι ίδιοι επιλέξουν να πληκτρολογήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα ειδικά διαμορφωμένα πεδία των μηνυμάτων, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω. Στην ουσία, βέβαια, η επιλογή αυτή είναι υποχρεωτική, καθώς παρουσιάζεται ως προαπαιτούμενο για κάθε επόμενο βήμα προς την υποβολή της διαδικασίας αγοράς ή της υπηρεσίας εντοπισμού ή παρακολούθησης ενός κινητού. Ορισμένες φορές, επίσης, ζητείται από τον αγοραστή να στείλει ένα μήνυμα από το κινητό του σε συγκεκριμένο αριθμό, ίσως ως εγγύηση της αγοράς του ή του εντοπισμού κάποιου κινητού τηλεφώνου, το οποίο μήνυμα, όμως, αρκεί για να γίνει η αρχή της ταλαιπωρίας του ανυποψίαστου θύματος.

Δείτε ακόμη: Ο JOHN MCAFEE προειδοποιεί

Τελικά …

mobile monitoring 06

Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως, επειδή όλοι μας, ως χρήστες του διαδικτύου, καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, οφείλουμε στους εαυτούς μας να κρατάμε επιφυλακτική, τουλάχιστον, στάση. Είναι δεδομένο μάλιστα ότι χωρίς να το πολυσκεφτούμε δίνουμε από μόνοι μας την δυνατότητα συλλογής των προσωπικών μας στοιχείων σε διάφορες υπηρεσίες και ιστοσελίδες. Διαβάστε, για παράδειγμα, την EULA (συμφωνητικό) στο οποίο τσεκάρετε το κουτάκι «Συμφωνώ» στο Facebook ή στο YouTube (και δεν είναι τα μόνα) και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Η αλήθεια είναι ότι στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή όλοι παρακολουθούμαστε, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Τα διάφορα στοιχεία που δίνουμε από μόνοι μας ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση συσκευών και υπηρεσιών, είναι αρκετά για να γνωρίζουν αυτοί που το θέλουν πραγματικά ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι προτιμήσεις μας, ποιες οι αγοραστικές (και όχι μόνο) συνήθειές μας και άλλα πολλά «ων ουκ έστι αριθμός».

Το θέμα είναι αν κάποιος άλλος πέραν των εταιριών, του κράτους και των διαφόρων διαδικτυακών ιστοσελίδων μπορεί να μας παρακολουθεί. Εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε ρεαλιστικά κατά πόσον θα ήθελε κάποιος να μας παρακολουθεί και για ποιο λόγο. Νομίζω πως οι περισσότεροι δεν έχουμε κάποιο λόγο. Αν πάλι κάποιος νομίζει ότι έχει, τότε νομίζω ότι τα όσα είπαμε παραπάνω, τον βοηθούν να βάλει σε μια τάξη τις ανησυχίες του.

από Elichord

RELATED PROJECTS