Πώς μπορώ να ενισχύσω το σήμα του ασύρματου δικτύου μου αλλάζοντας ή προσθέτοντας κεραίες.
Έχουμε ξαναγράψει για το θέμα της ενίσχυσης του Wi-Fi σήματος ενός ασύρματου δικτύου σε προηγούμενο άρθρο μας και δείξαμε πώς να αποφεύγουμε διάφορα λάθη που γίνονται κατά την τοποθέτηση του router μας, πώς να ελέγχουμε διάφορες ρυθμίσεις του για να αποφεύγουμε το «συνωστισμό» στις ψηφιακές συχνότητες και άλλα πολλά. Για περισσότερα επί του θέματος δείτε το άρθρο μας: «Ενίσχυση σήματος Wi-Fi».
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πιο εξειδικευμένο ζήτημα που αφορά την ενίσχυση του Wi-Fi σήματος και πάλι, και αυτό είναι η κεραία Wi-Fi.
Είτε τη βλέπουμε (είναι εξωτερική), είτε όχι (εσωτερική) όλοι οι routers έχουν κεραία (ή κεραίες οι πιο καλοί) προκειμένου να στέλνουν και να λαμβάνουν σήματα όσον αφορά το ασύρματο (Wi-Fi) δίκτυό τους. Συνήθως, αυτοί που έχουν εξωτερική κεραία (ή κεραίες) έχουν και καλύτερο-ισχυρότερο σήμα, γλιτώνοντάς μας από πολλά προβλήματα στην ενίσχυση του σήματος, όμως αυτοί που έχουν εσωτερικές κεραίες, το πιθανότερο είναι ότι, έχουν πιο αδύναμο σήμα.
Η προσθήκη μιας κεραίας Wi-Fi, ακόμη και σε router με εξωτερική κεραία μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική λύση, λόγω του ότι είναι πολύ μικρού κόστους και αποφέρει πολύ μεγάλη ενίσχυση του σήματος συνήθως. Το θέμα είναι τι και ποια κεραία Wi-Fi να διαλέξουμε. Αυτό γιατί υπάρχουν πολλών ειδών κεραίες για διαφορετικές χρήσεις και, ανάλογα με την περίπτωση, πρέπει να πάρουμε τη σωστή.
Κεραίες για ενίσχυση οικιακού Wi-Fi
Συνήθως, οι routers που παρέχονται μαζί με ένα πακέτο τηλεφωνίας-internet, είναι το πολύ μέτριας ποιότητας και με εσωτερικές κεραίες Wi-Fi. Αυτό, με δυο λόγια, μεταφράζεται σε ασθενικό σήμα Wi-Fi. Δύο είναι οι λύσεις εδώ (και μια τρίτη για προχωρημένους που θα αναφέρουμε τελευταία).
Δείτε ακόμη: Ασφάλεια router: Πώς να προστατέψετε το router και τη σύνδεσή σας
Λύση πρώτη: Αλλαγή router.
Η αντικατάσταση του router που σας έδωσε ο πάροχος με έναν άλλο καλύτερο, με ισχυρότερο σήμα Wi-Fi και δυνατότητα αλλαγής κεραιών (εφόσον έχει εξωτερικές βιδωτές), είναι μια πολύ καλή, αλλά και σχετικά ακριβή λύση. Επιπλέον θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο για τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο νέο σας router και να «σκαμπάζετε» και λίγα πράγματα από ρυθμίσεις router (νομίζω όμως ότι αν δεν ξέρετε από αυτά, δεν θα διαβάζατε αυτό το άρθρο).
Από εκεί κι έπειτα, αν δεν είστε απόλυτα καλυμμένοι με την ισχύ του σήματος Wi-Fi του νέου σας router, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κεραία Wi-Fi (ή τις κεραίες αν έχει πάνω από μία) με άλλη ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας.
Λύση δεύτερη: Αγορά ενός Wi-Fi range extender
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αλλάξετε τον router του παρόχου, μία ακόμη λύση είναι η προσθήκη ενός Wi-Fi range extender. Πρόκειται για μια συσκευή που συνδέεται στον router σας και κάνει αυτό που λέει το όνομά του: ενισχύει και επεκτείνει το σήμα του ασύρματου δικτύου του router σας.
Εδώ θα δώσετε λιγότερα χρήματα από ό,τι στην αγορά ενός router, αλλά θα έχετε μια επιπλέον συσκευή στα πόδια σας. Επιπλέον θα πρέπει να ξέρετε να τη ρυθμίσετε εσείς ή να έχετε κάποιο φίλο που να ξέρει από αυτά γιατί ο πάροχος δεν μπορεί να σας βοηθήσει εδώ.
Το πλεονέκτημα και πάλι είναι η κεραία Wi-Fi (ή κεραίες) του extender που είναι εξωτερικές και ισχυρές και που μπορούν επίσης να αντικατασταθούν με άλλες μεγαλύτερες, αν χρειαστεί.
Δείτε ακόμη: Βελτιώστε το σήμα του Wi-Fi
Λύση τρίτη: Προσθήκη εξωτερικής κεραίας στον router του παρόχου
Εδώ μπαίνουμε στα χωράφια των προχωρημένων σε «τέτοια κόλπα». Κατ’ αρχήν πρέπει να ξέρετε από ηλεκτρονικές επισκευές και να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία. Γι’ αυτό η λύση αυτή απευθύνεται σε τεχνικούς (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες δεν έχει σημασία). Δεύτερον πρέπει να είστε διατεθειμένοι να «πειράξετε» το router του παρόχου και να προσθέσετε εξωτερική κεραία ενώ δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να αντικαταστήσετε την εσωτερική με εξωτερική αν δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης άλλης. Και κάτι ακόμη: η συγκεκριμένη λύση έχει το χαμηλότερο κόστος απ’ όλες!
Τα εξαρτήματα που θα χρειαστείτε είναι η κεραία Wi-Fi που σας ενδιαφέρει να προσθέσετε και ένα καλώδιο U.FL Mini PCI to RP-SMA Pigtail Antenna WiFi Cable (ναι όλο αυτό). Αν δεν βρείτε στην αγορά ηλεκτρονικών της Ελλάδας, υπάρχουν στο AMAZON (για παράδειγμα) και η τιμή τους είναι αστεία.
Θα χρειαστεί να ανοίξετε το router για να έχετε πρόσβαση στη μητρική του και να βρείτε το σημείο σύνδεσης της κεραίας Wi-Fi που ήδη έχει. Αν δεν υπάρχει θέση και για δεύτερη κεραία, θα πρέπει να αποσυνδέσετε το καλώδιο της εσωτερικής κεραίας του και να συνδέσετε στη θέση του το ειδικό καλώδιο που είπαμε παραπάνω. Θα πρέπει επίσης να κάνετε μια τρύπα στο πλαστικό σασί του router όπου θα στερεώσετε-βιδώσετε την άλλη άκρη του καλωδίου όπου θα βιδώσει η εξωτερική κεραία.
Αφού κλείσετε το καπάκι του router σας και πάλι, είστε έτοιμοι πια να βιδώσετε την εξωτερική σας κεραία Wi-Fi και να έχετε ενισχυμένο σήμα πια.
Δείτε και το βίντεο αυτό για περισσότερα:
Κεραίες εξωτερικού χώρου – επαγγελματικές λύσεις
Αν έχετε ένα επαγγελματικό χώρο που θέλετε να ενισχύσετε το σήμα Wi-Fi ώστε να μοιράζετε σε πιο μακρινές αποστάσεις, τότε το θέμα της εσωτερικού χώρου κεραίας Wi-Fi και της ενίσχυσης του σήματός του, δεν είναι το μόνο που σας απασχολεί. Αν για παράδειγμα έχετε τον router σας σε ένα μέρος και θέλετε να στείλετε το σήμα του σε κάποιο άλλο εκτός του χώρου που βρίσκεστε (π.χ. ένα μικρό ξενοδοχείο με bungalows, ένα κατάστημα με επιπλέον εξωτερικούς χώρους κλπ), τότε αυτό που χρειάζεστε είναι μια κεραία Wi-Fi εξωτερικού χώρου.
Αυτές οι κεραίες συνδέονται στο router σας και στέλνουν το σήμα μέχρι και στα 2 χιλιόμετρα απόσταση στα 150Mbps ταχύτητα (802.11n) και με σταθερή απόκριση στην ισχύ του σήματος. Κάποιες από αυτές έχουν ενσωματωμένη κάρτα δικτύου ώστε να συνδέονται με USB καλώδιο κατευθείαν στον υπολογιστή σας.
Οι κεραίες αυτές έχουν ενσωματωμένους ενισχυτές σήματος και στέλνουν το σήμα Wi-Fi σε μεγάλες αποστάσεις και με σταθερή ισχύ. Υπάρχουν γενικά δύο ειδών (άσχετα με τα σχέδια και τα σχήματα που θα δείτε). Οι πολυκατευθυντικές (Omni-directional) και οι κατευθυντικές (Directional).
Οι Omni-directional έχουν το πλεονέκτημα ότι στέλνουν το σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις ομοιόμορφα, αλλά δεν έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια.
Οι Directional έχουν το πλεονέκτημα ότι στέλνουν το σήμα σε μεγάλες αποστάσεις γιατί στοχεύουν προς μία κατεύθυνση και ενισχύουν το σήμα προς αυτήν, έχουν όμως το μειονέκτημα ότι έχουν πολύ χαμηλό έως καθόλου σήμα προς τις άλλες κατευθύνσεις που δεν στοχεύουν (το λέμε και «Wi-Fi shadow το φαινόμενο).
Άλλες τέτοιες κεραίες είναι οι τύπου Yagi και τα γνωστά και από τη δορυφορική TV παραβολικά πιάτα, που είναι ακραίες και εξειδικευμένες λύσεις ισχυρών κατευθυντικών κεραιών.
Δείτε ακόμη: Προστατέψτε το ιδιωτικό σας Wi-Fi
Μερικά τελευταία από θεωρητικής σκοπιάς
Διάφορα «γιατροσόφια» για ενίσχυση του σήματος πάνω στην κεραία Wi-Fi που μπορεί να έχουμε (μιλάμε για εσωτερικού χώρου εδώ), άλλοτε μπορεί να αποδώσουν και άλλοτε όχι. Και θα εξηγήσουμε τους λόγους.
Μια κλασική κεραία εσωτερικού χώρου είναι πάντα πολυκατευθυντική. Ο λόγος είναι για να στέλνει το σήμα της ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το σήμα εκπέμπεται ομοιόμορφα γύρω από το στέλεχος της κεραίας κι όχι από την κορυφή της. Οπότε, η κλίση της πρέπει να είναι τέτοια που το σήμα να «ταξιδεύει» στη σωστή κατεύθυνση (γι’ αυτό συνήθως τις έχουμε όρθιες κι όχι πλαγιαστές).
Σε κάποιες περιπτώσεις θα δείτε λύσεις με σύρματα τυλιγμένα γύρω από μια κεραία, σουρωτήρια τοποθετημένα έτσι ώστε να τη μετατρέπουν σε ένα συνδυασμό παραβολικού πιάτου-κεραίας τηλεόρασης ή κουτάκια μπίρας-αναψυκτικού τοποθετημένα γύρω της.
Για να λειτουργήσουν σωστά τέτοιες λύσεις πρέπει να είναι υπολογισμένες κι όχι ό,τι μας κατέβει. Για παράδειγμα, ένα σύρμα τυλιγμένο γύρω από μια κεραία πρέπει να έχει μήκος ίσο με το 1/2 ή το 1/4 του μήκους κύματος του σήματος Wi-Fi, σύμφωνα με την κυματική θεωρία. Σε αντίθετη περίπτωση, αντί να ενισχύει την κεραία Wi-Fi, θα την αποσυντονίζει, δημιουργώντας χειρότερα προβλήματα από αυτά που θα θέλαμε να επιλύσει.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες αυτοσχέδιες λύσεις. Σε κάποιες κεραίες «δουλεύουν» και σε κάποιες όχι και όλα εξαρτώνται από την κεραία που θέλουμε να ενισχύσουμε. Γι’ αυτό, αν θέλετε σίγουρη ενίσχυση του σήματος του Wi-Fi δικτύου σας, προτιμότερο είναι να στραφείτε σε μια από τις παραπάνω λύσεις που αναφέραμε για μεγαλύτερη σιγουριά και βέβαια αποτελέσματα.
από Elichord