H εκφόρτωση των εφαρμογών από το παρασκήνιο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτονομία ενός iPhone

33702fafe493ac4046540634dd269336 0fb
blog banner ired inner pages

Αναλύουμε πλήρως τις καταστάσεις που μια εφαρμογή βρίσκεται στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο. Ποια η επίπτωση στην αυτονομία;

Λαμβάνοντας υπόψιν την άποψη των περισσότερων χρηστών smartphones, το πρόβλημα της χαμηλής αυτονομίας των κινητών, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των αιτημάτων τους, σε κάθε hardwaresoftware αναβάθμιση. Οι μεγάλες οθόνες αφής, οι ισχυροί επεξεργαστές, η υψηλής έντασης ενέργεια – σε διαφορετικό βαθμό το καθένα – συμβάλλουν στην εξάντληση της ζωής της μπαταρίας.

Οι “ειδικοί” παντός είδους συμβουλεύουν ατυχώς, πως οι χρήστες θα βελτιώσουν την απόδοση και θα αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής της μπαταρίας, εάν κλείνουν χειροκίνητα τις εφαρμογές στη συσκευή τους. Στη πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι ένας μεγάλος “Μύθος”, ο οποίος ακολουθεί το πρώτο iPhone και όλες τις επόμενες γενιές iOS συσκευών.

Διαβάστε επίσης: Αγορά iPad Pro ή MacBook;

Πολλοί χρήστες των συσκευών iPhone έχουν την τάση να αφήνουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν πιο συχνά, ανοιχτές. Η λειτουργία πολυδιεργασίας λειτουργεί φυσικά εξαιρετικά, όμως καταλαμβάνει MB μνήμης. Είναι πρόβλημα; Φήμες αναφέρουν πως πολλές εφαρμογές στο παρασκήνιο, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας.

ired ios multitasking 01

Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το παράδοξο είναι πως η απομάκρυνση εφαρμογών από το παρασκήνιο, συμβάλλει μόνο στην ταχεία εξάντληση της μπαταρίας.

Μύθοι και πραγματικότητα

Ξεκινώντας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η λειτουργία πολυδιεργασιών (multitasking) στο λειτουργικό iOS, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Ας φωνάζουν οι “Haters” το “operating system” λειτουργεί άψογα ακόμη κι αν παραμένουν στο παρασκήνιο μερικές δεκάδες από αυτές τις εφαρμογές. Μπορεί να ακούγεται επαινετικό αλλά ισχύει όντως και οι developers το γνωρίζουν και συμμορφώνονται στις απαιτήσεις, κατά τη δημιουργία των εφαρμογών τους.

Ο επόμενος διαδεδομένος “Μύθος”, είναι πως το αναγκαστικό κλείσιμο, θα μειώσει την κατανάλωση. Το σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί όλες αυτές τις διαδικασίες. Εδώ είναι που κάνουνε λάθος. Το γεγονός είναι πως η λειτουργία εκφόρτωσης των εφαρμογών από τη μνήμη θα καταναλώσει πολύ περισσότερη ενέργεια από την “διεργασία στο παρασκήνιο“.

ired ios multitasking 01b

Δυστυχώς πολλοί χρήστες πιστεύουν πως οι όροι “ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο” και η εξασφάλιση ενεργειακής απόδοσης, δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια πρόταση. Θυμίζουμε πως μπορείτε να προσπελάσετε τη λειτουργία πολυδιεργασιών, πατώντας γρήγορα, δύο φορές το πλήκτρο αφετηρίας (Home button). Για να απομακρύνετε εφαρμογές από την οθόνη πολυδιεργασιών (multitasking), θα πρέπει να σύρετε όλες τις καρτέλες των εφαρμογών προς το επάνω μέρος της οθόνης. Η αλήθεια είναι πως μόλις απομακρυνθείτε από μία εφαρμογή αγγίζοντας το πλήκτρο αφετηρίας, η λειτουργία της σταματά. Η εφαρμογή παύει να χρησιμοποιεί τη CPU και το χώρο που είχε καταλάβει. Σίγουρα υπάρχουν κι εξαιρέσεις, εάν δεν τερματιστεί η λειτουργία της οποιαδήποτε εφαρμογής στο υπόβαθρο. Για παράδειγμα η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αναπαραγωγή μουσικής και η αυτόματη λήψη ενημερώσεων.

ired ios multitasking 02

Κλείνοντας χειροκίνητα μία εφαρμογή, το λειτουργικό σύστημα οφείλει να εκφορτώσει από την μνήμη τη λειτουργία, η οποία θα οδηγήσει σε κατανάλωση ενέργειας. Κατά την εκ νέου επαναφόρτωση, το ίδιο σύστημα θα πρέπει εκ νέου να καταλάβει μνήμη RAM, η οποία επίσης θα αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως η ενέργεια του κλεισίματος των εφαρμογών, θα καταναλώσουν διπλάσια ενέργεια, εξαντλώντας σε διπλάσιο βαθμό τη μπαταρία και χωρίς να βελτιώνεται η αυτονομία της συσκευής με την κένωση της μνήμης.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή! “Το iPhone σας συγχρονίζεται με άλλη βιβλιοθήκη iTunes”

Πως λειτουργεί η πολυδιεργασία στο iOS

Όλες οι εφαρμογές στο λειτουργικό iOS, μπορούν να βρεθούν σε 7 καταστάσεις.

Outside – Η εφαρμογή έχει τερματιστεί ή δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Inactive – Η εφαρμογή είναι ενεργοποιημένη αλλά δεν ενημερώνεται (για παράδειγμα ο χρήστη έχει κλειδώσει τη συσκευή του).

Active – Είναι η κανονική κατάσταση της εφαρμογής σε λειτουργία.

Background – Η εφαρμογή είναι μεν στη μνήμη αλλά λαμβάνει κώδικα.

Suspended – Η εφαρμογή είναι στη μνήμη αλλά δεν λαμβάνει κώδικα.

ired ios multitasking 03

Οι καταστάσεις Active και Inactive, δεν έχουν κανένα “δημοσιογραφικό” ενδιαφέρον. Η σύγχυση γίνεται στη μετάβαση της εφαρμογής από στάδιο “Active” σε “Background” στη συνέχεια πάγωμα και “Outside”.

Αγγίζοντας το πλήκτρο αφετηρίας, η εφαρμογή μεταβαίνει από κατάσταση “Active” στο υπόβαθρο (“Background”). Αφού ακολουθήσουν λίγα δευτερόλεπτα, οι περισσότερες εφαρμογές περνούν σε κατάσταση αναστολής εργασιών “Suspended”. Η τεχνική εδώ είναι πως η εφαρμογή παραμένει στη μνήμη της συσκευής, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της επαναλειτουργίας γρηγορότερα, εάν αποφασίσετε να επαναφέρετε σε χρήση την εφαρμογή. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιεί πόρους της CPU και ενέργεια της μπαταρίας.

Διαβάστε επίσης: Κάνετε εγγραφή video ανάλυσης 4Κ στα iPhone 6s και iPhone 6s Plus

Εδώ μπορείτε να υποθέσετε πως εάν παραμένει στη μνήμη, θα πρέπει να απομακρυνθεί για να ελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι. Στην ουσία το λειτουργικό iOS το πράττει αυτόματα. Εάν κάνετε παύση μιας εφαρμογής και στη συνέχεια εκτελέσετε λογισμικό που απαιτεί περισσότερους πόρους, όπως ένα τρισδιάστατο πολύπλοκο παιχνίδι, το ίδιο το λειτουργικό αδειάζει τη μνήμη και το πρόγραμμα τίθεται σε κατάσταση “Suspended”. Με άλλα λόγια η πρώτη εφαρμογή θα διαγραφεί εντελώς από τη μνήμη RAM και στην επόμενη ανάκληση θα κάνει εκ νέου φόρτωση.

Συμπέρασμα

Ο βασικός κανόνας iOS multitasking έχει ως εξής: Η οθόνη multitasking υπάρχει ως μία λίστα των πρόσφατα χρησιμοποιημένων εφαρμογών, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους. Το λειτουργικό τις απομακρύνει από μόνο του όταν παραστεί ανάγκη.

Ερώτηση: Είναι απαραίτητο το κλείσιμο των εφαρμογών, και η απελευθέρωση μνήμης RAM;

Απάντηση: Μόνο θεωρητικά.

Πολύ σπάνια υπάρχουν περιπτώσεις που θα σας αναγκάσουν να κάνετε επανεκκίνηση του λειτουργικού. Μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το ίδιο το λειτουργικό σύστημα iOS κάνει κατανομή του φορτίου σε επεξεργαστή και μπαταρία. Όλες οι συσκευές τις Apple όμως δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται χωρίς επιπλοκές.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

RELATED PROJECTS