Μπορείτε να προστατέψετε την ανωνυμία και το απόρρητό σας στα Windows 10.
Η νέα έκδοση των Windows, η 10, έχει πολλά υπέρ εκτός από το θέμα της ανωνυμίας και του απορρήτου. Εξ’ ορισμού, τα Windows 10 και τα υποσυστήματά τους όπως η Cortana και ο browser τους, Edge, επικοινωνούν συνεχώς δίνοντας στοιχεία στη Microsoft. Αν λοιπόν αυτό σας «ξινίζει» λιγάκι, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε.
Αυτά τα μέτρα είναι από απλά, μέχρι προχωρημένα, οπότε μπορεί να σας φανούν λίγο πολύπλοκα – ή και όχι – ανάλογα με το βαθμό εξοικείωσής σας με τα Windows. Κάποια από αυτά επίσης, θα απενεργοποιήσουν ορισμένες πολύ βολικές, ίσως για σας, λειτουργίες των Windows. Άρα, εσείς αποφασίζετε μέχρι ποιου σημείου θα προχωρήσετε.
Από την εποχή των Windows 8 ήδη, η Microsoft έκανε συγχρονισμό των προσωπικών σας ρυθμίσεων και προτιμήσεων μέσω του λογαριασμού Microsoft που δημιουργούσατε, που είναι τώρα και ο de facto λογαριασμός που έχει κανείς για τα Windows. Τα Windows 10 δεν το κάνουν εύκολο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν παλιού τύπου λογαριασμό με όνομα-συνθηματικό, που δε χρειάζεται online σύνδεση για ρυθμίσεις. Πριν όμως προχωρήσουμε, καλό θα είναι να κάνετε ένα εφεδρικό αντίγραφο των δεδομένων σας για καλό και για κακό.
Από την επιφάνεια εργασίας των Windows, πατήστε το πλήκτρο των Windows και ψάξτε για το «Manage your account» (Διαχείριση λογαριασμού) και κάνετε κλικ με το ποντίκι στην πρώτη επιλογή που θα εμφανιστεί. Στη σελίδα Λογαριασμός (Accounts) του μενού Ρυθμίσεις (Settings), πατήστε την επιλογή «Είσοδος με τοπικό λογαριασμό» (sign in with a local account instead) και μετά συμπληρώστε το συνθηματικό σας, επιβεβαιώστε το και επιλέξτε μια υπενθύμιση (hint) για το συνθηματικό. Πατήστε κατόπιν «Έξοδος και εφαρμογή» (Sign out and finish).
Τώρα, εισέλθετε στο λογαριασμό σας με τα νέα στοιχεία που δημιουργήσατε. Το πετύχατε, ούτε διευθύνσεις hotmail email εμφανίζονται πια για την είσοδό σας ούτε τίποτε άλλο. Όλες οι ρυθμίσεις σας και τα αρχεία σας δεν έχουν πειραχτεί από την αλλαγή.
Δείτε ακόμη: Η Microsoft παρακολουθεί αν παίζετε πειρατικά παιχνίδια στα Windows 10
Μενού Απόρρητο
Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και επιλέξτε «Απόρρητο» (το εικονίδιο με την κλειδαριά). Υπάρχουν πάμπολλες ρυθμίσεις σ’ αυτό το μενού που μπορείτε να επιλέξετε ή απο-επιλέξετε για να αποφύγετε τη διαρροή δεδομένων σας. Παρακάτω δίνουμε μια λίστα με τις σχετικές επεξηγήσεις.
Γενικά (General): Κάνετε off όλες τις επιλογές που υπάρχουν εκτός από τη δεύτερη (ενεργοποίηση του SmartScreen Filter) που πρέπει να γίνει on. Μετά επιλέξτε την πρώτη επιλογή «Manage my Microsoft advertising ID and other personalization info» (Διαχείριση του διαφημιστικού μου ID στη Microsoft κλπ). Αμέσως θα ανοίξει ένας browser με δύο επιλογές: «Personalized ads in the browser» (προσωποποιημένες διαφημίσεις στο browser) και «Personalized ads wherever I use my Microsoft account» (προσωποποιημένες διαφημίσεις όπου χρησιμοποιώ το λογαριασμό μου Microsoft). Κάνετε και τις δύο off.
Τοποθεσία (Location): Μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς την υπηρεσία εύρεσης τοποθεσίας κάνοντάς την off, ή μπορείτε να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θα τη χρησιμοποιούν και ποιες όχι.
Κάμερα (Camera) και Μικρόφωνο (Microphone): Μπορείτε να απαγορεύσετε τη χρήση της κάμερας και του μικροφώνου σας από τις διάφορες εφαρμογές είτε συνολικά, είτε ανά εφαρμογή όπως και με τις υπηρεσίες τοποθεσίας.
Ομιλία , γραφή, δακτυλογράφηση (Speech, inking, and typing): Πατήστε το «Stop getting to know me» (να σταματήσει η αναγνώριση) και μετά κάνετε off την επιλογή.
Πληροφορίες λογαριασμού (Account info): Κάνετε off την επιλογή «Let apps access my name, picture, and other account info (να σταματήσουν οι εφαρμογές να χρησιμοποιούν προσωπικά σας στοιχεία).
Μηνύματα (Messaging): Απενεργοποιείστε εντελώς την επιλογή «let apps read or send messages (text or MMS)» (να χρησιμοποιούν οι εφαρμογές τα μηνύματα), ή απενεργοποιείστε ανά εφαρμογή αν θέλετε.
Ασύρματες συνδέσεις (Radios): Απενεργοποιείστε την επιλογή «let apps control radios» (χρήση των ασυρμάτων συνδέσεων από εφαρμογές). Να ξέρετε εδώ ότι κάποιες εφαρμογές μπορεί να χρειάζονται Bluetooth ή Wi-Fi ή mobile data για τη λειτουργία τους.
Άλλες συσκευές Other devices: Απενεργοποιείστε το «Sync with devices» (συγχρονισμός συσκευών) συνολικά και μετά ενεργοποιείστε το μόνο για όποιες συσκευές εμπιστεύεστε.
Δείτε ακόμη: Κρυπτογραφήστε τα email
Edge browser
Ο νέος browser της Microsoft, ο Edge, έχει κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν το απόρρητο. Εκκινήστε τον και μετά πηγαίνετε στο πλήκτρο μενού (αυτό με τις τρεις οριζόντιες τελείες πάνω δεξιά). Πατήστε Ρυθμίσεις (Settings) πηγαίνετε κάτω-κάτω και πατήστε το Προχωρημένες ρυθμίσεις (View advanced settings).
Κάνετε off την επιλογή για χρήση του Adobe Flash Player (Use Adobe Flash Player), αν θέλετε να αποφύγετε τα cookies του Flash (αλλά θα χάσετε και όλες τις λειτουργίες του Flash όπως βίντεο, παιχνίδια κλπ). Απενεργοποιείστε τις επιλογές «Offer to save passwords» (αποθήκευση συνθηματικών), «Save form entries» (αποθήκευση δεδομένων φορμών), και «Have Cortana assist me in Microsoft Edge» (λειτουργίες της ψηφιακής βοηθού Cortana).
Επίσης απενεργοποιείστε τις επιλογές «Let sites save protected media licenses on my device» (αποθήκευση αδειών από ιστοτόπους), «Use page prediction» (πρόβλεψη ιστοσελίδων), και «Help protect me from malicious sites and downloads with SmartScreen Filter» (προστασία από επικίνδυνους ιστοχώρους μέσω του SmartScreen Filter).
Δείτε ακόμη: Mac: Πως να λύσετε προβλήματα με λογισμικό Adware
Cortana
Η ψηφιακή βοηθός Cortana προσφέρει πολλές πληροφορίες και βοήθεια (για την ώρα όχι στη χώρα μας). Όμως στέλνει πληροφορίες στη Microsoft. Να πώς θα την απενεργοποιήσετε.
Πατήστε το πλήκτρο Cortana ή πατήστε το συνδυασμό Windows+S (στο πληκτρολόγιό σας). Πατήστε το γραναζάκι των ρυθμίσεων στα αριστερά. Πατήστε τον πάνω διακόπτη σε off για να απενεργοποιήσετε εντελώς τις λειτουργίες της Cortana. Επίσης υπάρχει μια δεύτερη επιλογή – «Search online and use web results» (αναζήτηση online και χρήση δεδομένων από διαδίκτυο). Απενεργοποιώντας και αυτήν, εμποδίζετε το εργαλείο αναζήτησης δεδομένων από το διαδίκτυο, όπως η υπηρεσία του Bing και άλλα παρόμοια.
Δείτε ακόμη: Ουδέν κρυπτόν υπό το iPhone: ξέρει που μένεις και που δουλεύεις
Ρυθμίσεις Wi-Fi
Αυτές οι επιλογές εμποδίζουν το PC σας από το να ανακαλύπτεται (εύκολα) από άλλους χρήστες που είναι στο ίδιο δίκτυο και να συνδέεται αυτόματα μαζί τους.
Ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις (Settings), πατήστε στο «Δίκτυα και Internet» (Network & Internet), μετά στο «Wi-Fi» (Ασύρματα δίκτυα) και μετά στο «Διαχείριση ασυρμάτων δικτύων» (Manage Wi-Fi settings). Απενεργοποιείστε τις επιλογές «Connect to suggested open hotspots» (σύνδεση σε προτεινόμενα ελεύθερα hotspots) και «Connect to networks shared by my contacts» (σύνδεση σε δίκτυα που μοιράζονται από τις επαφές μου). Απο-επιλέξτε τα κουτάκια για τις «επαφές outlook.com» (Outlook.com contacts) «επαφές Skype» (Skype contacts) και «Facebook friends» (αν είναι ορατές).
Δείτε ακόμη: Πώς η NSA παρακολουθούσε το Internet με τη βοήθεια της ΑΤ&Τ
OneDrive
Το OneDrive είναι η προσωπική υπηρεσία «Συννέφου» της Microsoft. Αν δεν το χρειάζεστε, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε. Πατήστε το βελάκι δίπλα στο ρολόι στην taskbar των Windows για να ανοίξετε την περιοχή γνωστοποιήσεων (notification area). Κάνετε δεξί κλικ το «συννεφάκι» και μετά πατήστε στις «Ρυθμίσεις» (Settings).
Επιλέξτε το «Unlink OneDrive» (διακοπή σύνδεσης με το OneDrive), προκειμένου να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία εντελώς. Αν θέλετε να κρατήσετε το OneDrive λειτουργικό αλλά να απενεργοποιήσετε κάποιες λειτουργίες του μόνο, απο-επιλέξτε τα κουτάκια: «Start OneDrive automatically when I sign into OneDrive» (ενεργοποίηση του OneDrive όταν μπαίνω στο λογαριασμό μου) «Let me use OneDrive to fetch any of my files on this PC,» (χρήση του OneDrive για αποθήκευση αρχείων μου σ’ αυτό το PC) και «Use Office to work on files with other people at the same time» (χρήση του OneDrive για συνεργασία με άλλους για το Office).
Άλλες ρυθμίσεις
Ακόμη και με όλα αυτά απενεργοποιημένα, τα Windows 10 εξακολουθούν να στέλνουν διαγνωστικά δεδομένα στη Microsoft. Υπάρχουν «χαμηλού επιπέδου» (deep-level) λειτουργίες που δε στέλνουν μεν προσωπικά δεδομένα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου μηχανήματος στο Internet. Αν θέλετε να το αποφύγετε και αυτό, τότε μη χρησιμοποιείτε τα Windows 10.
Επίσης, να ξέρετε, ότι οποιαδήποτε εφαρμογή που δεν ακολουθεί το σύστημα απορρήτου της Microsoft, μπορεί πάντα να στέλνει δεδομένα (ανώνυμα ή όχι) στους σέρβερ του κατασκευαστή της. Πάντα να προσέχετε όταν εγκαθιστάτε εφαρμογές και να αποφεύγετε εφαρμογές από τοποθεσίες που δεν εμπιστεύεστε. Και πάντα να έχετε ένα καλό antivirus πρόγραμμα και μάλιστα ενημερωμένο.
Αν πάλι κάποιος θέλει ακραία προστασία απορρήτου, τότε μια μόνο λύση υπάρχει και ακούει στο όνομα: VPN (Virtual Private Network).
Δείτε ακόμη: Οδηγίες για VPN και απομακρυσμένη πρόσβαση από Mac σε Windows
από Elichord