Ξέρατε ότι η Microsoft μπορεί να σας παρακολουθεί για «σπασμένα» παιχνίδια στα Windows 10;
Αν και τελικά αποδείχθηκαν «καλόδεχτα» τα Windows 10, η Microsoft, από την άλλη, έχει δεχτεί αρκετή κριτική γιατί έχει βάλει αρκετά εμπόδια στην ιδιωτικότητα και το απόρρητο των χρηστών των Windows. Το πιο πρόσφατο «φρούτο» προέρχεται από το «Συμφωνητικό Άδειας Τελικού Χρήστη» (End User License Agreement, EULA) όπου αναφέρεται ρητά ότι «η Microsoft διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει το σύστημα σας για πειρατικά παιχνίδια ή για μη αυθεντικό υλικό (hardware) και περιφερειακές συσκευές».
Για ένα λειτουργικό σύστημα που «τρέχει» ένα τεράστιο αριθμό προγραμμάτων – κανονικών και βοηθητικών – που επίσης θα μπορούσαν να είναι πειρατικά (το να τα έχει κανείς αγορασμένα είναι η πρωτοτυπία), είναι παράξενο που η Microsoft στοχεύει ειδικά στα παιχνίδια. Και όσον αφορά το «μη αυθεντικό υλικό και περιφερειακές συσκευές», τι πραγματικά εννοεί; Και πραγματικά αν σκεφτούμε πόσοι έχουν τα Adobe Creative Cloud και Microsoft Office «σπασμένα» στον υπολογιστή τους (ναι ξέρω όχι εσείς, οι άλλοι), τα παιχνίδια τη «μάραναν»;
Ίσως τελικά η Microsoft να απευθύνεται περισσότερο στους «κράκερς» (όχι τα μπισκότα) που θέλουν να κάνουν μετατροπές στο XBOX ΟΝΕ όπως κάνανε πιο πριν στα XBOX και XBOX 360 για να μπορούν να αντιγράφουν τα παιχνίδια του και να παίζουν με σπασμένα αντίγραφα. Για να το πετύχουν αυτό οι συγκεκριμένοι χρήστες, πρέπει να κατεβάσουν συγκριμένα προγράμματα στο PC τους και από εκεί, μέσω σύνδεσης με την κονσόλα, να τα μεταφέρουν στην κονσόλα για να επιτύχουν τον τελικό τους σκοπό.
Ίσως λοιπόν η Microsoft να θέλει κατ’ αυτόν τον τρόπο να προστατέψει την καινούρια κονσόλα της από τη μοίρα που είχαν οι προηγούμενες δύο και να εμποδίσει έτσι το «σπάσιμο» του XBOX ΟΝΕ.
Και αυτό φαίνεται λογικό, δεδομένου ότι η online κοινότητα έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να ξεκλειδώσει τα συστήματα ασφαλείας του XBOX ΟΝΕ από την ώρα που παρουσιάστηκε στην αγορά, το 2013. Από την άλλη μεριά, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο κείμενο του συμφωνητικού είναι επιτηδευμένα αόριστη και μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι κορυφαίοι δικηγόροι της εταιρίας δεν το έκαναν αυτό τυχαία. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ σίγουροι για τους σκοπούς της.
Εξίσου «θολό» είναι και το κατά πόσον η Microsoft σκοπεύει να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με τις αρχές ή απλά στοχεύει στην απενεργοποίηση τέτοιου είδους παιχνιδιών μόλις τα ανακαλύψει μέσα στο PC ενός χρήστη.
Παρομοίως, τώρα που τα Windows 10 θα χρησιμοποιούνται πιο ευρέως σε διάφορες πλατφόρμες όπως PC, XBOX, κινητά, HoloLens, και Surface Hub, οι άδειες χρήσης (EULAs) γίνονται όλο και πιο «νεφελώδεις». Θα αρχίσουν να περιλαμβάνουν επιπλέον όρους προστασίας για περιπτώσεις όπως τα κλεμμένα κινητά, οι τροποποιήσεις στο XBOX, το εταιρικό απόρρητο και οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις.
Η εξάπλωση των Windows 10 σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος και διαφορετικότητα συσκευών και συστημάτων απαιτεί την επίλυση όχι μόνο τεχνικών προκλήσεων, αλλά και νομικών αντίστοιχων αν θέλουμε να έχουμε ένα μοναδικό και κατανοητό (ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας) τελικό κείμενο.
Και, επιστρέφοντας στα βασικά, τα Windows 10 είναι πολύ ωραία και καλά, αλλά τώρα που «κατακάθισε ο κουρνιαχτός» καλό θα είναι πια να κάτσουμε να δούμε τι κρύβεται «κάτω από την κουκούλα» και να δηλώσουμε τις ανησυχίες μας.
Αρκετά πια κυρία Microsoft: τι ακριβώς κάνεις με τα στοιχεία και τα δεδομένα μας;
Δείτε ακόμη: Έχει δίκιο ο Tim Cook; “Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google”
από Elichord