Βρείτε στο Mac App Store την εφαρμογή που ανοίγει ένα αρχείο που δε μπορείτε ν’ ανοίξετε
Σίγουρα θα σας έχει τύχει να βρεθείτε με κάποιο αρχείο που δε μπορείτε να ανοίξετε γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη εφαρμογή που να είναι συνδεδεμένη μαζί του. Κι όταν προσπαθείτε να το ανοίξετε, εμφανίζονται “καραγκιοζάκια” ή “κινέζικα”. Ή σε κάποια περίπτωση ενώ έχετε συνδεδεμένη εφαρμογή, το αρχείο ωστόσο δεν ανοίγει σωστά αλλά εμφανίζει “αλαμπουρνέζικα”.
Θα σας δείξουμε λοιπόν ένα γρήγορο κόλπο που θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη εφαρμογή που θα μπορέσει να ανοίξει ένα άγνωστο αρχείο κι ακόμη, αυτός είναι ένας τρόπος για να μπορέσετε να ταυτοποιήσετε τύπους αρχείων για τους οποίους δεν είστε σίγουροι με ποιες εφαρμογές θα πρέπει να ανοίγουν.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν το Mac App Store, μπορείτε να βρείτε ποια είναι η καταλληλότερη εφαρμογής (ή εφαρμογές) που μπορεί να ανοίξει σωστά ένα (ή και περισσότερους) τύπο αρχείων και ο τρόπος είναι εκπληκτικά απλός. Ακολουθείστε λοιπόν τον παρακάτω οδηγό:
- Βρείτε πρώτα το αρχείο που θέλετε να ανοίξετε και για το οποίο δεν έχετε την κατάλληλη εφαρμογή.
- Πατήστε δεξί κλικ επάνω του με το ποντίκι και, από το αναδυόμενο μενού επιλέξτε “Άνοιγμα με…”
- Επιλέξτε το App Store από τη λίστα εφαρμογών που θα εμφανιστούν (βρίσκεται κάτω-κάτω προτελευταίο στη λίστα).
- Αυτόματα θα ανοίξει το App Store με ένα σύνολο εφαρμογών που είναι κατάλληλες για να ανοίξουν το αρχείο που σας απασχολεί.
Όπως είναι εμφανές, μερικοί τύποι αρχείων μπορούν να συνεργαστούν με περισσότερες από μία εφαρμογές, αλλά, όπως και να έχει, θα βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα σύμφωνα με τις ανάγκες σας από την πληθώρα επιλογών που συνήθως θα σας παρουσιάζει το App Store. Το να επιλέξετε μια εφαρμογή εντελώς άγνωστη βέβαια, μπορεί να είναι ρίσκο, αλλά από την άλλη μπορεί να είστε περιπετειώδης τύπος.
Όπως θα προσέξετε, το παράθυρο του App Store που θα ανοίξει μετά από αυτές τις ενέργειες, έχει ήδη κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους οι οποίες έχουν να κάνουν με την επέκταση (extension) του αρχείου είτε αυτή είναι εμφανής, είτε κρυμμένη. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να βρείτε μια εφαρμογή για αρχεία τύπου PDF (που ανοίγουν μια χαρά με το Preview ή το Adobe Acrobat) θα ωθήσει το App Store να ψάξει έχοντας συμπληρωμένη την ακόλουθη παράμετρο: “uti:com.adobe.pdf” και το αποτέλεσμα θα είναι ένας τεράστιος αριθμός εφαρμογών που μπορούν να διαβάσουν ένα τέτοιο αρχείο, αλλά όχι αναγκαστικά με τον τρόπο που θέλετε. Ίσως λοιπόν χρειαστεί να πειραματιστείτε με περισσότερες από μία.
Αν μείνετε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η καινούρια σας εφαρμογή αλληλεπιδρά με το αρχείο που έχετε, τότε μπορείτε εύκολα να αλλάξετε το εξ’ ορισμού πρόγραμμα (default application) που θα χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής για να ανοίγετε αυτούς τους τύπους αρχείων στο OS X.
από Elichord