Σε κάποιες σπάνιες (είναι αλήθεια) περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να επανεγκαταστήσουμε το Mac OS X σε κάποιο μηχάνημα.
Πέρα από τις συνήθεις μεθόδους (DVD εγκατάστασης για τα παλαιότερα μοντέλα, κρυφό διαμέρισμα (partition) του σκληρού δίσκου όπου βρίσκεται το λειτουργικό έτοιμο για εγκατάσταση), υπάρχει κι άλλος ένας τρόπος σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν έχουμε πρόσβαση σε μια από τις παραπάνω λύσεις.
Ο τρόπος αυτός λέγεται “Internet Recovery” (Επαναφορά μέσω Διαδικτύου) και είναι αρκετά εύκολος δεδομένου όλοι όλα τα καινούρια (και λίγο παλαιότερα) Mac περιλαμβάνουν αυτή τη δυνατότητα εγγενώς.
Όπως λέει και το όνομά της, η μέθοδος “Internet Recovery” μας επιτρέπει να επανεγκαταστήσουμε το λειτουργικό μέσω Διαδικτύου χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο τοπικό μέσον (DVD – σκληρό δίσκο) για να το εγκαταστήσουμε.
Ο λόγος που μπορεί να θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι είτε γιατί για κάποιο λόγο έγινε ζημιά στο λειτουργικό και θέλουμε να το επανεγκαταστήσουμε, είτε (και αυτός είναι ο κυριότερος) γιατί μπορεί να θέλουμε να εγκαταστήσουμε το αρχικό λειτουργικό με το οποίο αγοράσαμε το Mac και ίσως δεν το έχουμε πια.
Βλέπετε, η μέθοδος αυτή εγκαθιστά το αρχικό λειτουργικό (την έκδοση του OS X) που είχε το μηχάνημά μας όταν το πήραμε, ασχέτως με το πόσες αναβαθμίσεις μπορεί να έχουμε κάνει.
Ενώ αν υπάρχει το κρυφό partition στο σκληρό δίσκο, αυτό θα έχει την τελευταία έκδοση στην οποία αναβαθμίσαμε το Mac μας.
Πώς γίνεται
Η λειτουργία αυτή λοιπόν, είτε ενεργοποιείται αυτόματα κατά την έναρξη – εφόσον δεν υπάρχει κρυφή κατάτμηση του δίσκου – είτε ενεργοποιείται με τον συνδυασμό πλήκτρων που θα δείξουμε παρακάτω κατά την εκκίνηση του μηχανήματος. Όπως είπαμε και παραπάνω θα εγκατασταθεί η αρχική έκδοση του OS X που είχε το Mac επιτρέποντάς μας έτσι να κάνουμε μια “υποβάθμιση” (downgrade) στο μηχάνημα αν αυτό μας είναι απαραίτητο.
Εννοείται ότι πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και πριν ξεκινήσουμε, καλό θα είναι να έχουμε πάρει ένα πλήρες αντίγραφο της τρέχουσας κατάστασης του Mac εφόσον αυτό είναι δυνατόν (μέσω Time Machine για παράδειγμα). Έχοντας λοιπόν κλειστό το Mac ή κάνοντας επανεκκίνηση αν είναι ανοιχτό ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα που ισχύουν ασχέτως του Mac που έχουμε (iMac, Macbook, MacMini κλπ).
Αμέσως μόλις ακούσουμε τον ήχο εκκίνησης του Mac πατάμε και κρατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Command+Option+R. Αν δούμε το γνωστό “μηλαράκι” στην οθόνη, σημαίνει ότι καθυστερήσαμε και πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε.
Μπορεί να δούμε ή να μη δούμε την προτροπή να συνδεθούμε σε κάποιο δίκτυο. Αυτό εξαρτάται απ’ το αν υπάρχει γνωστό στο Mac μας δίκτυο και συνδεθεί αυτόματα. Αλλιώς αν δε βρεθεί, θα δούμε την προτροπή να συνδεθούμε σε κάποιο δίκτυο (από αυτά που ανακαλύπτει το Mac) και πρέπει να έχουμε τους κωδικούς για κάτι τέτοιο.
Μόλις εμφανιστεί η περιστρεφόμενη υδρόγειος όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, έχουμε εισέλθει στην μέθοδο του “Internet Recovery” και, όπως λέει το μήνυμα μπορεί αυτό να διαρκέσει κάποια ώρα. Θα εμφανιστεί μια μπάρα προόδου που θα γεμίζει καθώς θα “κατεβαίνουν” τα διάφορα αρχεία που χρειάζονται για την εγκατάσταση.
Όταν θα τελειώσει το “κατέβασμα” των αρχείων θα εμφανιστεί η γνωστή οθόνη των “OS X Utilities” όπου θα επιλέξουμε “Install OS X” ώστε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του λειτουργικού.
Επιλέγουμε πού θέλουμε να εγκατασταθεί από τους σκληρούς δίσκους που θα μας εμφανίσει (αν έχουμε περισσότερους από έναν) και προχωρούμε κανονικά σε εγκατάσταση.
Τελικά συμπεράσματα
Όπως είπαμε θα εγκατασταθεί η αρχική έκδοση του λειτουργικού που ήλθε μαζί με το Mac. Για παράδειγμα αν είχαμε αγοράσει το Mac μας με το OS X Lion, αυτό είναι που θα εγκατασταθεί και πάλι. Και βέβαια η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσής μας στο Διαδίκτυο και την πιθανή συμφόρηση στους servers της Apple.
Κάτι ακόμη. Σε παλαιότερα Mac που δεν υποστηρίζουν το συνδυασμό πλήκτρων για το “Internet Recovery” μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συνδυασμό Command+R (Recovery Mode) και από εκεί να μπουν σε “Internet Recovery” λειτουργία. Στα νεότερα Mac υποστηρίζονται και οι δύο συνδυασμοί.
Δείτε περισσότερα στο Blog μας:
από Elichord